Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lukasjenko rensar i leden

Alexander Lukasjenko
Bildtext Aleksandr Lukasjenko har utnämnt en ny premiärminister.

Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko rensade ut sin ledning rejält på lördag. Lukasjenko avskedade centralbankschefen, premiärministern och flera andra ministrar på grund av politiska meningsskiljaktigheter.

Ny premiärminister blir Andrej Kobjakov, Lukasjenkos tidigare kanslichef. Den Moskvafödde Kobjakov har även arbetat som Vitrysslands ambassadör i Ryssland.

Utrensningen är en följd av de ekonomiska problem som Vitryssland drabbats av på grund av valutakrisen i Ryssland. Vitryssland är djupt beroende av sin export till Ryssland och olika ryska subventioner – ungefär än hälften av Vitrysslands export går till just Ryssland. Man exporterar bland annat traktorer och livsmedel till den ryska grannen.

Strax före jul införde Vitrysslands centralbank en avgift på 30 procent vid handel med utländsk valuta för att förhindra den vitryska rubelns ras.

Vitryssland kommer att arrangera presidentval nästa år. Under det förra valet år 2010 uppstod en protestvåg i landet. Demonstranterna tyckte inte att valet hade gått rätt till, men protesterna kvävdes av Lukasjenko, som även tystade ner flera självständiga medier. President Lukasjenko, som varit Vitrysslands president sedan 1994, har låtit förstå att han vill fortsätta på sin post även efter valet 2015.

Läs också: Den vitryska oppositionen samlar krafterna