Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländsk hackare bakom spelkonsolattacken

Från 2014
Uppdaterad 28.12.2014 15:34.
Microsofts spelkonsol Xbox One 22.8.2013
Bild: EPA/OLIVER BERG

En av hackarna som ligger bakom attacken mot spelkonsoler under julen har kopplingar till Finland, rapporterar den brittiska nyhetskanalen Sky News. Sky News har intervjuat en ung man via Skype, och mannen befann sig då i Finland.

Den unga mannen säger i intervjun att hackargruppen fällde Microsofts och Sonys nätverk Xbox Live och SonyPlaystation Network delvis för nöjes skull, men också för att visa att Microsofts och Sonys nät inte är tillräckligt säkra.

- De här bolagen tjänar totals miljoner i prenumerationsavgifter varje månad. De borde ha tillräckligt med pengar för att skydda sig mot sådana här attacker, säger mannen som kallar sig Ryan.

Han påpekar att bolagens säkerhet är dålig trots att de borde skydda kundernas kreditkortsuppgifter.

Hackargruppen Lizard Squad säger sig ligga bakom attacken, som gjordes genom att överbelasta nätverken.

Enligt Ryan var det i huvudsak tre personer som låg bakom attacken. Alla är under 20 år gamla.

F-Secure känner till saken

Datasäkerhetsbolaget F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen säger till MTV och Helsingin Sanomat att man har känt till Lizard Squads olika attacker mot spelbolagen redan i några månader.

- I gruppen finns enligt våra uppgifter medlemmar från USA, Kanada, England och åtminstone en från Finland, säger Hyppönen till MTV.

Hyppönen konstaterar att hackargrupper som Lizard Squad kommer och går. Gruppernas medlemmar är ofta unga, ibland till och med minderåriga.

De fäller nätverk genom att orsaka så mycket nättrafik att de som vill använda nätverken normalt inte kan komma in i dem.

Attacken på Playstation- och Xbox-nätverken innebar att nedladdade spel inte kunde spelas och att användare inte kunde spela mot varandra på nätet. I många fall kunde nya konsoler inte heller tas i bruk, eftersom de var tvungna att uppdateras via internet innan de kunde användas.

Läs också: Kim Dotcom avstyrde attack mot PSN och Xbox Live

Diskussion om artikeln