Röjer du vid familjegraven efter jul?

Hur länge står de utbrunna plastljusen på begravningsplatsen efter de långa julhelgerna? Hyacinter, tulpaner och granris - hur länge hålls de fräscha? Brukar du besöka familjegraven också efter långa helger?
Yle Nyheter besökte Sandudds begravningsplats för att fråga hur besökarna tänker om det avfall som uppstår efter helgen. Åsikterna går i sär.
Många vill besöka gravarna vid jul
Elisabet och Carl-Magnus Fogelholm är inte så bekymrade över avfallet utan tycker att de otaliga utbrunna ljusen är ett tecken på att finländarna bryr sig om sina avlidna kära och minns dem under stora helger.
- Månne inte någon samlar in skräpet senast då snön smälter, säger Carl-Magnus Fogelholm.
Elisabet Fogelholm säger för sin del att hon nog sköter om föräldrarnas grav på annan ort men att familjen inte gör det för mera avlägsna släktingar.

- Jag vet inte faktiskt riktigt hur det sköts, medger Carl-Magnus.
- Det ser nog lite deprimerande ut nu, efter julen, medger Elisabet Fogelholm. Det fanns sex utbrunna ljus vid min farmors och farfars grav. Vi har inget avtal om skötseln av den här graven. Jag stod med ett utbrunnet ljus i handen och funderade hur jag skulle göra. Se videoklippet intill!
- Vi var på jakt efter min mormor och morfars grav men vi är inte riktigt säkra på var den finns, funderar Carl-Magnus.
Carl-Magnus säger att han besöker föräldrarnas grav traditionellt en gång per år, vid julen. Det är det, säger han. Men just vid julen finns det glädjande många ljus vid gravarna. De döda har en betydelse, särskilt vid stora helger, funderar han.
Ser hemskt ut
Sirpa Pitkänen och Pertti Kivelä tycker att skräpet efter helgen ser förfärligt ut. Ljusen har fallit och en del glas har gått sönder, säger de. Själva besöker de gravarna regelbundet och återanvänder glasljusen.
- Man hittar utbrunna plast- och glasljus ännu då snön smultit, säger Pertti Kivelä.
- Vi skulle gärna sortera mera ifall det skulle finnas flera möjligheter till det, säger de med en mun. Kärl för bioavfall finns vid kyrkogården men resten går i blandavfallskärlet.

- Gärna skulle det få finnas sorteringskärl för metall, glas och plast, tycker de. Paret tror att fler sorteringskärl skulle användas av besökarna, redan nu fylls de som finns här snabbt. Se videoklippet intill!
"Titta gärna in oftare"
De besöker gravarna ofta och sparar glasdelarna för att återanvända ljusen. Folk borde besöka gravarna oftare, anser de, och plocka bort plastljusen för att undvika att skräpet hopar sig.
- Det såg förfärligt ut på sina ställen, säger paret. De utbrunna ljusen låg längs med gångarna.
- Det är något av en hederssak att titta in på kyrkogården med jämna mellanrum, säger paret. Den hektiska takten i huvudstadsregionen kanske leder till att folk inte ger sig tid att titta till gravarna oftare.
Paret ifrågasätter också engångsljusen. De tycker att handeln borde erbjuda smartare möjligheter att återanvända ljus.
Läs mera om gravljusen:
Gravljusen blir sakta miljövänligare