Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Delade åsikter om Ryssland

Från 2015
Angela Merkel och Vladimir Putin står mot varandra.
Bild: EPA/MICHAEL KAPPELER

Krisen i Ukraina har visat att det i Tyskland finns en mycket kluven inställning till Ryssland. Vissa talar för hårdare sanktioner mot Ryssland, andra om mer försiktighet och förståelse. De båda sidorna har börjat föra fram sina argument allt mer öppet.

För den tyska industrin och de tyska företagen är de ekonomiska problemen i Ryssland, till följd av bland annat krisen i Ukraina, ingen fröjd. En stor del av de företag som är verksamma i Ryssland bedömer att det kan bli aktuellt att minska på antalet anställda i Ryssland.

Företag som Adidas minskar på investeringarna i Ryssland och tvingas skruva ner vinstprognosen. Flera större affärer mellan tyska och ryska företag har redan gått i stöpet, så till exempel en miljardaffär mellan den tyska kemijätten BASF och ryska Gazprom.

Inom affärsvärlden är sanktionerna alltså inte speciellt omtyckta och redan i somras varnade experter för att tyska firmor kan komma att lida mer av sanktionerna än de ryska. Mot den här bakgrunden är många tyska bolagschefer missnöjda.

Utrikesminister varnar för hårdare sanktioner

Också den tyska utrikesministern Frank-Walter Steinmeier är oroad. I en intervju i tidningen Der Spiegel strax före julhelgen varnar han för ytterligare sanktioner mot Ryssland.

– Att ytterligare försöka försvaga Ryssland ekonomiskt kommer inte att ge mer stabilitet i Europa, varnar Steinmeier.

Den socialdemokratiske utrikesministerns uttalanden bemöts ändå med hård kritik bland de kristdemokratiska regeringskumpanerna. Bollen ligger helt hos Ryssland, säger man från kristdemokratiskt håll.

– Om man här ser mellan fingrarna, betyder det att den grundläggande ordningen i Europa kommer ur balans och det kan vi inte acceptera, säger förbundskansler Angela Merkel. Hon håller ändå, som tidigare fast vid att diplomati är det enda sättet att nå en lösning på krisen i Ukraina.

Offentlig strid

I Tyskland är det ändå långt ifrån självklart hur man i dagens läge ska förhålla sig till Ryssland.

I början av december publicerade över sextio personer, däribland skådespelare, författare och politiker, en appell där man varnade för krig i Europa och hoppades på ett respektfullt umgänge med Ryssland.

Man gick också till angrepp mot ledarskribenter och kolumnister, som enligt undertecknarna demoniserar ett helt folk. Bland undertecknarna fanns bland andra den tidigare presidenten Roman Herzog och den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder.

En vecka senare publicerade över hundra forskare och journalister en annan appell, där man beskyller den första appellens undertecknare för att ha en väldigt begränsad kunskap gällande Östeuropa och det tidigare Sovjetunionen.

Man slår dessutom fast att det i det här fallet finns endast en part som står för aggressionen.