Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dags att gräva fram skidorna!

Från 2014
Slalomåkare i Påminnebacken i Pojo, Raseborg.
Bildtext Full fart i backen i Påminne.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Det är redan liv och rörelse i Påminne slalombacke i Pojo och imorgon kan du skida på konstsnö i Raseborg.

Påminne i Åminnefors öppnade barnbacken i lördags och imorgon (30.12) är det också möjligt att skida slalom i stora backen.

I Raseborg jobbar man för fullt med att producera konstsnö i Västerby skidcentrum och i Svartå. Som bäst görs den sista konstsnön och ikväll är det meningen att spårmaskinen ska löpa amok.

Det betyder att det är fritt fram för den hugade skidaren att åka ut i konstsnöspåren från och med imorgon, tisdag. I Västerby sätts den så kallade konstsnöbanan på 1,5 kilometer i skick och vid Oxberget i Svartå är det banan som går nedanför skidstugan som får konstsnö.

- Senast efter nyår är allt i skick vid Oxberget, säger Tomas Forsman från IK Trissan.

Snökanonerna jobbar för fullt i slalombacken i Påminne.
Bildtext Här är snökanonerna i full gång i Påminne dagarna innan barnbacken kunde öppna.
Bild: Kjell-Erik Strandberg

Skida på natursnö

Det är också möjligt att skida vid Ekenäs port och Västerby skola. Idrottssekreterare Yngve Romberg vid Raseborgs stad berättar att där inte finns maskingjorda spår men att folk redan har skidat där, trots att det inte finns så väldigt mycket snö i terrängen.

Det är möjligt att starta sin skidtur vid Ekenäs Port, Västerby skola eller vid skidcentret i Västerby. Man kan också skida från skidcentret till den nya grillkåtan i Svartbäck.

Körda skidspår finns också i Karis invid Sisu arenan.

Plusgraderna rår inte på konstsnön

Det är oklart hur länge spåren med natursnö kommer att hålla. Meteorologerna lovar varmare väder från och med nyårsafton men plusgraderna förstör inte konstsnön.

- Konstsnön håller nog, säger Owe Backman från Österby sportklubb och berättar att täcket med konstsnö är 30 centimeter tjockt.

Du kan också planera in en slalomtur i helgen, trots de utlovade plusgraderna.

- Om det regnar i en vecka, då blir jag orolig, säger Matti Peltonen vid Påminne.