Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vacon utmanar ABB

Från 2014
Uppdaterad 30.12.2014 08:51.
Carola Rintamäki på Vacon i Vasa.
Bildtext Carola Rintamäki vid slutmonteringen på Vacon i Vasa.

Yle Österbotten åkte ut till Runsor i Vasa på besök. Där finns Vacons huvudkontor, men också Vacons största fabrik.

Hans Carlsson, prisstrateg och tidigare chef på produktutvecklingen, tar emot. Vi börjar med att jorda oss för att kunna gå in till monteringen.

- Har man en ylletröja så kan det spraka mycket. Därför måste vi ta på oss rockar med små metalltrådar som leder bort strömmen. Dessutom använder vi en liten åskledare i skon som ger en jordförbindelse till marken.

Hans Carlsson, prisstrateg på Vacon i Vasa.
Bildtext Hans Karlsson

När vi väl kommer in känns det mer som att stiga in i ett laboratorium än i en fabrik.

Styr varvtalen

- Det stämmer. Vi får in våra komponenter från underleverantörer och så plockar vi ihop frekvensomvandlarna här, säger Hans Carlsson.

De kallas frekvensomriktare eller frekvensomvandlare och de kom på bred front under 1980-talet som svaret på ett behov från tillverkarna av elmotorer. De hade hittat på en ny sorts elmotor som hade flera fördelar, men också en nackdel.

Det var svårare att kontrollera varvtalet på de nya motorerna. Det gick inte genom att helt enkelt reglera spänningen. I stället blev det att reglera frekvensen på den växelström som matades in i motorn.

Frekvensomvandlaren var född.

Frekvensomvandlare tillverkade på Vacons fabrik i Vasa.
Bildtext Frekvensomvandlare

Vid en så kallad cell, alltså ett produktionsområde i Vacons fabrik, står Carola Rintamäki och slutmonterar frekvensomvandlare ur den så kallade 100-serien.

Små som kaffebryggare

De som hon paketerar är de allra minsta. De är ungefär lika små som kaffebryggare, och Rintamäki ser till att alla delar kommer med.

- Här kan man då se att allt är okej. Nu ser jag att allt finns med i förpackningen.

Vacons kontor i Runsor i Vasa.
Bildtext Vacons huvudkontor i Runsor

Vacon levererar tiotals olika modeller och många av dem monteras intill fläktar eller hissar. De finns i utomhusversioner som tål värme, kyla och fukt och i inomhusversioner.

Vacon är specialiserat på just frekvensomvandlare, vilket gör företaget unikt. Det har vuxit enormt och har i dag tillverkning i fem länder.

Fortsatt stor efterfrågan

Den nya ägaren Danfoss tillverkar också frekvensomvandlare, och tillsammans ska de två utmana världsledaren ABB.

Frekvensomvandlaren är i dag en mogen produkt. Men inget tyder på att efterfrågan skulle minska.

Med rätt utrustning kan elförbrukningen minska med 30 procent, så det finns stora pengar att spara.

- Det är alltså inbesparingar som kan göras utan att man försämrar något. Tvärtom så förbättrar man enbart processerna. Man sänker till exempel ljudnivån på fläktar, säger Hans Carlsson.

Kommer frekvensomvandlaren någonsin att ersättas av någon helt ny teknik?

- Det som händer är att motorteknologin kommer att fortsätta utvecklas. Det kan komma nya, energieffektivare, motorer. Men också de nya motorerna kommer att behöva reglering. Så jag ser ingen anledning till att vi inte skulle sluta utveckla oss, säger Hans Carlsson.