Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Österrikiskt jubel när backveckan inleddes

Från 2014
Uppdaterad 29.12.2014 21:07.
Stefan Kraft tog karriärens första seger i världscupen.
Bildtext Stefan Kraft tog karriärens första seger i världscupen.
Bild: EPA

Österrikarna tog en dubbelseger när backveckan inleddes en dag senare än planerat i Oberstdorf. Den dubbla OS-guldmedaljören Kamil Stoch gjorde en stark comeback till världscupen.

Österrikes Stefan Kraft vann i Oberstdorf före landsmannen Michael Hayböck. Ingendera hade tidigare vunnit en världscuptävling. Kraft ledde tävlingen efter den första omgången medan Hayböck steg till tvåa från en fjärde plats. Trea i tävlingen var Peter Prevc från Slovenien.

Kamil Stoch var nära att nå prispallen i sin första världscuptävling för säsongen. Polacken gjorde ett srålande andra hopp och steg från tolva till fyra. OS-hjälten missade början av säsongen på grund av en skada.

Stabilt av Asikainen

Lauri Asikainen gjorde sin klart bästa prestation i karriären på backveckan. Asikainen hoppade 131 meter i den första omgången och 125 i den andra. Finländaren slutade på elfte plats efter att ha delat sjundeplatsen efter den första omgången.

Asikainen var den enda finländaren som avancerade till andra omgången i Oberstorf. Anssi Koivuranta hoppade 115 meter och Jarkko Määttä endast 100,5 meter, vilket inte räckte till för en plats bland de fem bästa på lucky-loser-listan. Koivurantas placering blev 36:a och Määttäs 46:a.

En av favoriterna ute

Simon Ammann tappade i praktiken sina chanser att kämpa om totalsegern av backveckan då han föll efter sitt 133 meter långa hopp i den första omgången. Backveckans totalseger är det enda som saknas från schweizarens långa meritlista.

Backveckan 1/4, Oberstdorf

1. Stefan Kraft AUT
2. Michael Hayböck AUT
3. Peter Prevc SLO
4. Kamil Stoch POL
5. Andreas Kofler AUT
6. Anders Fannemel NOR
7. Roman Koudelka CZE
8. Noriaki Kasai JPN
9. Daiki Ito JPN
Jernej Damjan SLO
11. Lauri Asikainen FIN
….
36. Anssi Koivuranta FIN
46. Jarkko Määttä FIN