Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA bombade al-Shabaab i Somalia

Från 2014
Uppdaterad 30.12.2014 06:28.
Fyra personer omkom när en självmordsbombare från al-Shabaab attackerade en FN-konvoj nära Mogadishus flygplats i början av december 2014.
Bildtext Arkivbild från tidigare bombdåd där en självmordsbombare från al-Shabaab attackerade en FN-konvoj nära Mogadishus flygplats i början av december 2014 och fyra personer omkom.
Bild: EPA/SAID YUSUF WARSAME

Det amerikanska flygvapnet har utfört en lufträd i Somalia, berättar försvarsministeriet.

Pentagon uppger att målet för attacken var en av den extrema gruppen al-Shabaabs ledare. Ministeriet gav inte ut några uppgifter om hur attacken gick till eller om någon dödades.

Luftvapnets informatör säger att inget tyder på att civila skulle ha dödats.

Lufträden utfördes i staden Saakow strax efter att al-Shabaabs underrättelsechef hade kapitulerat för Somalias regering och Afrikanska unionens trupper.

Al-Shabaab har förlorat många viktiga ledare under de senaste månaderna. Organisationens grundare och ledare Ahmed Abdi Godane omkom i en amerikansk lufträd i september.

Al-Shabaab har varit aktiv speciellt i Kenya på senare tid och utfört många blodiga attacker.

De uppger att de utför attacker som hämnd i länder som har trupper i Afrikanska unionens styrka som strider mot al-Shabaab i Somalia.

Kamerun bombar Boko Haram

Kameruns luftvapen meddelade på måndagen att de har bombat Boko Harams positioner i norra Kamerun för första gången sedan den militanta gruppen från grannlandet Nigeria tog över en av Kameruns militärbaser.

President Paul Biya gav personligen order om attacken, som utfördes på söndagen och tvingade Boko Harams krigare att fly från militärbasen i Assighasia.

- Jaktplan aktiverades för första gången sedan konflikten spred sig till Kameruns sida av gränsen, sade kommunikationsminister Issa Tchiroma Bakary i ett uttalande.

Boko Haram har i flera månader attackerat soldater och ciliva på Kameruns sida av gränsen.

- Efter två attacker och kraftig beskjutning flydde attentatsmännen från Assighasiabasen. De förlorade flera krigare, sade ministern. Han tillade att militäroperationen ännu pågår och att mer information kommer senare.

En grupp Boko Haram-medlemmar attackerade militärbasen på söndag morgon och tvingade de kamerunska soldaterna på flykt.