Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bråttom att köpa skattefri bil utomlands

Från 2014
Uppdaterad 30.12.2014 06:57.
Bildtext Skall du flytta till Finland lönar det sig att fundera på en flyttbil genast
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Bor du utomlands och har tänkt återvända till Finland så är det fortfarande möjligt att ta med bilen som skattefritt flyttfordon. Men har du inte köpt bilen ännu så är det väldigt bråttom.

Från årsskiftet ändras bilskattelagen och regelverket kring flyttfordon. Möjligheten att slippa den finska bilskatten slopas under en tre år lång övergångsperiod som inleds vid årsskiftet 2014/2015.

I praktiken kan den som flyttar till Finland under åren 2015, 2016 eller 2017 fortsättningsvis ta med sig ett flyttfordon utan att behöva betala finsk bilskatt, men bilen måste vara införskaffad innan lagändringen träder i kraft årsskiftet 2014/2015.

- Om man har införskaffat ett fordon före årsskiftet så kan man ta med sig det till Finland som flyttgods till utgången av år 2017 och få den här skattelättnaden, säger Jari Virta, tullöverinspektör i Hangö.

Högst 13 450 euro

Staten drar åt skruvarna på alla möjliga håll, också vad gäller rätten till skattefritt flyttfordon, något som de flesta som jobbat utomlands har erfarenhet av. Skattelättnaden på upp till 13 450 euro slopas, men övergångsperioden är treårig.

De som bor utomlands har alltså rätt att ta in sitt fordon skattefritt till utgången av år 2017. Men bilen ska vara köpt innan lagen träder i kraft om ett par dagar, eller snarare ska pappren åtminstone vara påskrivna.

Bilförbund kritiskt

- Har man gjort upp ett bindande köpeavtal på det här året så är det bindande också för tullen, säger Jari Virta.

Automobilförbundet ogillar lagändringen.

- Vi ser det här som ytterligare en skattehöjning som fördröjer föryngringen av bilparken. Dessutom handlar det inte om stora pengar för staten, säger Jukka Tolvanen, pressansvarig på Automobilförbundet i Finland.

Skattelättnaden för flyttfordon kostar staten ungefär 14 miljoner euro per år.

Gäller också taxi

Ändringen i bilskattelagen påverkar också nedsättningen av bilskatt för taxibilar. Det var tänkt att den rätten skulle slopas helt vid årsskiftet, men i stället kommer den att halveras - från dagens 9 600 euro till 4 800 euro.