Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Anvia jobbar för fortsatt självständighet

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2014 12:03.
Anvia
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Elisa har igen lyckats komma över en aktiepost i Anvia och Elisa har nu cirka 26 procent av Anvias aktier. Men styrelsen i Anvia har inte passivt sett på. I flera månader har styrelsen haft flera möten kring ägarförhållandet.

Anvias styrelseordförande Bengt Beijar.
Bildtext Anvias styrelseordförande, Bengt Beijar
Bild: Yle/Merja Siirilä

- Styrelsen har haft 27 möten i år och det är långt fler än normalt, säger Anvias styrelseordförande Bengt Beijar.

Bengt Beijar är övertygad om att Anvias ägare inte vill att Elisa tar över. Endast en liten del, knappt 3 500 enskilda ägare har sålt sina aktier. Den stora majoriteten har valt att behålla aktierna, och det tar Beijar som intyg för att österbottningarna vill behålla Anvia i egna händer.

Beijar säger att man också kommit underfund med Elisas planer. Det kom fram under ett placerarmöte i London att Elisa har som mål att fusionera Anvia med Elisa.

I november gick tiden ut för den offentliga köpofferten, men Elisa fortsätter tydligen köpa upp Anviaaktier om de bjuds ut.

Enligt uppgift har Bengt Beijar tillfrågats att fortsätta som styrelseordförande. Valet sker på styrelsemötet den 29 januari.

Beijar säger att lösningen för att undvika fusion med Anvia kan presenteras i en nära framtid. Beslutet kan tas i styrelsen och behöver inte föras till bolagsstämman, säger Beijar.


Ingen räddningsplan

Artikeln har ändrats i den mån att ordet "räddningsplan" har strukits. Det var redaktörens uttryck för styrelseordförande Bengt Beijars arbete för att behålla bolaget i österbottniska händer. Målet kvarstår, säger Beijar, men han vill hellre tala om att styrelsen jobbar på planer som grundar sig på företagets strategi och siktar på att öka ägarvärdet för alla aktieägare, också Elisa.