Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinnojourens framtid i Jakobstad i vågskålen

Från 2014
Uppdaterad 30.12.2014 14:19.
Bildtext Arkivbild
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Kvinnohusföreningen i Jakobstad måste fundera på vad det skall bli av verksamheten i framtiden. Ekonomin är ännu så länge under kontroll men frågan är hur länge.

Antalet övernattningar 2014 har minskat kraftigt i jämförelse med år 2013 . Föreningen upprätthåller ett stödboende för kvinnor sedan 30 åt tillbaka och fungerar dels med donationsmedel dels faktureras kommunerna för övernattningarna.

Kvinnojouren i Jakobstad håller öppet tisdag till fredag dagtid, i februari utökas öppethållningstiderna till måndag-fredag.

- Många klienter åker till Karleby, där finns dygnetrunt verksamhet, säger Sara Mikander som arbetar som koordinator vid Kvinnojouren i Jakobstad.

Klienterna vid Kvinnojouren i Jakobstad måste klara sig på egen hand under nätter och helger, eftersom det inte finns resurser till nattpersonal. Under helgerna telefondejourerar frivilliga personer och stöder klienterna vid behov.

- Vi skall försöka utveckla verksamheten med en samtalsmetod kallad Trappan, den är riktad till barn som har upplevt våld i familjen, vi skall också undersöka möjligheten att ordna övervakade träffar, säger Sara Mikander.