Nya Vasa kan bildas av tio kommuner
Nya Vasa bildas av tio kommuner, Den nya kommunens namn skulle vara Vasa och bildas från och med den 1 januari 2017. Det här föreslår rapporten som presenterades i dag, tisdag.

TIO KOMMUNER SKULLE BILDA NYA VASA
Jan-Erik Enestam och Ossi Repo, som gjort rapporten, föreslår att Kristinestad, Kaskö, Närpes, Korsnäs, Malax, Korsholm, Laihela, Storkyro, Vasa och Vörå går ihop.
För bibehållande av finskans och svenskans regionala ställning samt för utvecklandet av servicen föreslår Enestam och Repo en modell med närfullmäktige i alla gamla kommuner. Det nya Vasas stadsfullmäktige skulle få 67 ledamöter.
Stor-Vasa har större muskler
Enligt Enestam finns det några huvudsakliga motiveringar till en samgång. Den första har att göra med konkurrenskraften: som en enda kommun klarar sig Vasa bättre när det gäller arbetskraft och investeringar.
Den andra har att göra med den kommande social- och hälsovårdsreformen: Stor-Vasa skulle ha större muskler i samkommunen som styrs från Åbo.
Det handlar naturligtvis också om ekonomi. Kommunerna måste spara.
- Betydande inbesparingar får man bara genom att skära i servicenätet. Om man inte behöver ta hänsyn till kommungränser kan den processen bli betydligt mindre smärtsam, säger Enestam.
Fem års uppsägningsskydd
När Enestam pratar om att "skära i servicenätet" syftar han inte på att folk skulle förlora jobbet. Den nya kommunens anställda skulle få ett uppsägningsskydd på fem år.
En arbetstagare kan dock sägas upp om han eller hon vägrar att ta emot en ny arbetsuppgift eller tjänst.
Men det man måste göra är att se över antalet hälsovårdsstationer: ska de finnas lika tätt som i dagsläget? Man måste också se över skolnätet.
Det finns enligt Enestam överlappningar i servicen som orsakas på grund av dagens kommungränser.
7000 personer kvar i stadens tjänst
Personalmängden i de tio kommunerna är vid samgångspunkten 11 300. Men av dessa överförs 4300 personer till den nya samkommunen som bildas i och med social- och hälsovårdsreformen.
Kvar i den nya stadens tjänst blir således 7000 personer.
- De närmaste åren kommer ungefär 300 personer att gå i pension. Då kan man se över personalstrukturen. Vi vet att det kommer att behövas fler vårdare och lärare, säger Enestam.
Det blev bråttom med att färdigställa rapporten. Men Enestam säger att rapporten inte skulle ha sett annorlunda ut även om man haft några veckor till på sig.
Vad var då det mest problematiska med rapporten?
- I början fanns en viss uppgivenhet. Men trots det var arbetet i alla arbetsgrupper väldigt konstruktivt, när man beaktar att arbetet gjordes vid sidan av det vanliga arbetet, säger Enestam.
Lithén inte övertygad
På plats för att ta del av den färska rapporten i Vasas fullmäktigesal fanns kommunernas styrelse- och fullmäktigeordförande, en del stadsdirektörer och tjänstemän.
Carola Lithén, fullmäktigeordförande i Korsholm, säger att slutresultatet var väntat. Och hon lät sig inte övertygas av presentationen.
- Jag tyckte att förslaget på hur man ska garantera den lokala demokratin var ganska ensidig. Man talar om närfullmäktige med det var också allt. Jag skulle gärna ha sett att vi i kommunerna skulle få vara med och säga vad som känns bäst för oss, säger Lithén.
Så vad säger du, samgång eller inte?
- Nå jag vill ju läsa rapporten före jag ger mitt slutliga svar. Men som det känns idag är svaret fortsättningsvis "inte".
Vad ger du för skolvitsord åt Enestam och Repo?
- Jag skulle som sagt gärna läsa rapporten och bakgrunden. Men kanske en svag sjua. Eller till och med en stark sexa.
Lindholm: Hela havet stormar
Korsnäs fullmäktigeordförande Jonas Lindholm ansåg att rapporten inte hade mycket nytt att ge.
- Det här är saker man pratat om i många år. Jag blev varken mer glad eller lessen.
Samgång eller inte?
- Vi tar emot det nya året först. Vi har ju hela havet stormar just nu med SOTE-reformen och gymnasiereformen. Vi måste se vad som händer.
Han säger att det kanske är bäst att han inte ger rapporten något vitsord.
- Jag skulle gärna ha sett mer framtidsvisioner. Men det var mest statistik och gammal fakta, säger Lindholm.
Häyry: Nu ska vi föra diskussioner
Vasas stadsdirektör Tomas Häyry säger att man nu ska studera rapporten grundligt och föra diskussioner med de andra kommunerna.
Han vill inte i det här skedet uttala sig om han önskar se en samgång eller inte.
- Det får vi ta ställning till före den 30 juni.
Något skolvitsord vill han inte heller ge.
- Det är nog finansministeriets uppgift att ge det.
Beslut senast i juni
Enestam och Repo har besökt alla berörda kommuner två gånger, förutom Vasa, Storkyro och Laihela. Deras andra besök inträffar i början av 2015.
- Dessutom vill Korsholm, Kaskö och Närpes att vi gör ytterligare besök, säger Enestam.
Men tror då Enestam verkligen att någon kommun vill gå in för en sammanslagning?
- Det hoppas vi naturligtvis. De papper vi här presenterar argumenterar på ett övertygande sätt för det hela, speciellt när det gäller ekonomin.
Beslut om sammanslagningen fattas i kommunernas fullmäktige inom juni månad 2015.
Läs också: Vasa vinner hur det än går
Inbesparingar ett måste för ny storkommun