Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dixidags i Dickursby

Från 2014
Uppdaterad 01.01.2015 13:19.
Det nya resecentret Dixi i Dickursby.
Bildtext Resecentret Dixi tornar upp över de gamla husen i Dickursby

Då resecentret Dixi öppnar sina dörrar den första januari 2015 förbättras Vandabornas resemöjligheter. Bland annat kommer man i framtiden på åtta minuter till flygplatsen från Dickursby.

Dixi tornar upp flera våningar över de gula husen från 1950-talet och 1980-talets rödtegelhus som hittills dominerat stadsbilden på den västra sidan om järnvägen.

Då den första fasen av tre nu står klar är hälften av den planerade våningsytan på 35 000 kvadratmeter klar för att fyllas med kontor, affärer, restauranger och stadens bussterminal.

- I fas två kommer sedan kontorsutrymmen att byggas ut och det finns planer för ett hotell. Och när Ringbanan blir klar på sommaren kommer man från Dickursby till Helsingfors-Vanda flygplats på åtta minuter, berättar stadens ekonomidirektör Patrik Marjamaa.

Kostnadseffektivt för staden

Det nya resecentret har finansierats med en trepartsmodell där staden, staten och privata investerare deltar. Till stadens egendom i nybygget hör den nya bussterminalen.

- Dixi är en del av Ringbanan och Vandas del i det projektet är cirka 230 miljoner. Bussterminalens del torde röra sig kring ett par miljoner, uppskattar Patrik Marjamaa.

Det nya resecentret Dixi i Dickursby.
Bildtext Livligt byggande i Dickursby.
Ännu har dörrarna inte slagit upp.
Bildtext Sista finslipningen återstår innan det nya resecentret slår upp sina dörrar.
Bussterminalen i resecentret Dixi.
Bildtext Den nya bussterminalen på första våningen.
Det nya resecentret Dixi i Dickursby.
Bildtext Dixi blir ett nytt landmärke i Dickursby

1.1.2015 kl 13.15: Ingressen uppdaterad med en omnämning av Helsingfors-Vanda flygplats istället för Allegrotåget.