Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt misstänkt ebolafall i Skottland

Från 2014
Ebolapatienten flyttas från Glasgow till en specialenhet i London.
Bildtext Kvinnan som testade positivt för ebola på måndagen flyttas från Glasgow till en specialenhet i London.
Bild: EPA/STR

Från Skottland rapporteras nu ett andra misstänkt ebolafall. På måndagen testade en sjukvårdare positivt för ebola i Skottland.

En sjukvårdare som nyligen har återvänt från västra Afrika testas som bäst för ebolaviruset. Enligt Skottlands försteminister Nicola Sturgeon är sannolikheten att patienten bär på viruset mycket liten.

- Trots att det handlar om ytterligare en sjukvårdare som nyligen har återvänt från västra Afrika så har den här patienten inte - så vitt vi vet - haft någon direktkontakt med ebolasmittade människor, sa Sturgeon.

På måndagen testade en annan nyligen hemkommen sjukvårdare positivt för viruset i Skottland.

Smittad kvinna flyttades till London

Den insjuknade kvinnan hade arbetat för Rädda Barnen i Sierra Leone. Hon återvände till Storbritannien på söndagen och insjuknade åtta timmar efter flygresan hem.

Kvinnan flög från Sierra Leone via Marocko och London till Glasgow. Myndigheterna försöker nu få kontakt med de andra passagerarna. Risken för att någon kan ha smittats bedöms ändå som liten.

På tisdagsmorgonen transporterades kvinnan med ett specialutrustat flygplan från Glasgow till London. Hon vårdas nu på Royal Free Hospital i London.