Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Utan alkohol i 100 dagar

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2014 15:43.
Peter Lüttge.

Kan du avstå från alkohol i hundra dagar? Yles satsning #100päivää uppmanar folk att delta i kampanjen och leva ett helnyktert liv under våren. Som frontfigurer och utmanare för kampanjen som syns i TV1 från och med den 1 januari, fungerar fyra kända finländare, nämligen Matti Nykänen, Maria Jungner, Samae Koskinen och Arto Nyberg.

Från Svenska Yles sida har redaktör Peter Lüttge bestämt sig för att vara med och därmed vara utan alkohol i 100 dagar, med start den 1 januari 2015. Hans utmaning kan alla intresserade följa med i bloggen Lüttges trädgård.

- Jag tror att det är hälsosamt att påminna sig själv om att det går att leva ett liv utan alkohol, svarar Lüttge på frågan om varför han gör det här.

Tyskfödde Peter Lüttge är en stor vän av öl, så hans alkoholkonsumtion består till stor del av just olika ölsorter, plus en del vin till maten.

- Under en krogkväll kan det lugnt bli ungefär åtta, nio öl och som tysk ser jag knappt ölet som alkohol utan snarare som livsmedel.

Lüttge är däremot ingen vän av starksprit och tar en snaps endast om han blir bjuden och inte vill vara oartig. Samtidigt konstaterar han att han nog inte har varit utan alkohol i 100 dagar sedan han var i 16-års åldern.

- Enligt THL:s (Institutet för Hälsa och Välfärd) test finns jag i lägre riskzonen när det gäller alkoholkonsumtion och min hustru tycker nog att jag dricker för mycket, konstaterar Lüttge angående sin alkoholanvändning.

Viktminskning och bättre hälsa

En av Peter Lüttges personliga målsättningar när det gäller kampanjen är att gå ner i vikt. Han siktar på tio kilo under 100 dagar och tror hårt på att det ska lyckas eftersom han i vanliga fall konsumerar rätt så mycket öl och drycken som känt innehåller många kalorier. Dessutom fick han i höstas en blodpropp i benet och alkohol är en riskfaktor när det gäller blodpropp, så alkoholuppehållet kommer också att fungera som en rensning för kroppen.

Peter Lüttge har tyckt sig märka att 50-årsåldern är lite av ett vägskäl när det gäller alkoholkonsumtion och i det skedet av livet tar en del sig i kragen, medan det går utför för vissa.

- Min teori är att kroppen i den åldern har vant sig så mycket vid alkohol att den klarar av mera än tidigare och inte på samma sätt heller lider av baksmälla nästa dag och många börjar dricka mer än de borde, konstaterar Lüttge som märkt att en del av hans bekanta börjat se rätt så slitna ut.

Den största utmaningen för Peter Lüttge under hans 100 alkoholfria dagar, kommer att infalla i mitten av februari, då han ska vara i Berlin på karneval. Som katolik firar han i vanliga fall inför fastan och under den karnevalen hör det till att dricka och festa.

- Att helt låta bli alkohol där kommer minsann att bli en utmaning och frestelserna blir många!

Den som själv känner sig manad att anta utmaningen kan anmäla sig här på Yles finska sidor. Här kan man läsa mera om kampanjen.

Med hashtaggen #100päivää kan du bidra med bilder och uppdateringar på sociala medier som till exempel twitter och facebook.

Läs också:
Alkoholforskare: Kroppen är tacksam över en vit månad

Vill du ge ett offentligt nyårslöfte kan du göra det här!