Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enare får gräsrotsfinansierad lokaltidning

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Aleksi Tuomola är en av 8 unga journalsiter som står bakom projektet Uusi Inari, en pop-up lokaltidning som är verksami Enare i fabruari och mars 2015.
Bildtext Pressfotografen Aleksi Tuomola är en av de unga initiativtagarna till pop-up lokaltidningen Uusi Inari.
Bild: Niklas Evers

Finlands till ytan största kommun får snart en ny lokaltidning. Den gräsrotsfinansierade pop-up tidningen Uusi Inari (Nya Enare) nådde på måndagen minimimålet på 11 000 euro som krävs för att projektet ska förverkligas.

Aleksi Tuomola, en av de åtta unga journalister som står bakom projektet, har själv inte hört om en gräsrotsfinansierad tidning tidigare. Han var därför rätt så förvånad att Uusi Inari lockade så många finansiärer.

– Det var nog en otroligt fin känsla när vi insåg att vi hade fått ihop tillräckligt med pengar. Vi anade att det kunde lyckas men det var ändå svårt att greppa. Kanske var det julstämningen som lockade så många finansiärer, säger Tuomola.

Den nya lokaltidningen kommer att vara verksam i Enare i februari och mars 2015. Alla texter och bilder publiceras på nätet och en stor del av materialet kommer att ligga bakom en betalvägg. På tidningens hemsida beskrivs Uusi Inari som en pop-up lokaltidning som ska pröva nya koncept.

– För oss betyder det att vi stannar i Enare i bara en dryg månad. Under den tiden kommer vi att skriva flera artiklar varje dag. Det blir såklart en del vanliga lokalnyheter men mest vill vi satsa på djupa och genomtänkta reportage.

Enare

  • Finlands till ytan största kommun
  • 6777 invånare (september)
  • Gränsar till både Ryssland och Norge
  • Från största staden Ivalo är det fågelvägen 950 kilometer till Helsingfors och 670 kilometer till Vasa

Tidningen har sedan den 19 november tagit emot bidrag på finansieringssajten Mesenaatti.me. Huvudmålet var att få ihop 20 000 euro innan årsskiftet, men då minimimålet på 11 000 euro nu är uppfyllt så kan projektet förverkligas. Men ingen kommer att bli rik på tidningen, tvärtom.

– Elvatusen räcker för att göra kvalitetsjournalistik i en månad. Skulle vi mot förmodan få in över 20 000 euro så kan vi börja lyfta lön för mödan, säger Tuomola.

Hittills har drygt 250 privatpersoner och företag deltagit i finansieringen.

"Vi kan ge nya perspektiv"

I en tid då de flesta tidningshus är tvungna att skära ner och minska sin rapportering vill Uusi Inari satsa mer på lokaljournalistiken. Tuomola berättar att alla som deltar i projektet brinner för att skriva om det lokala, det som berör vanliga människor.

Men ingen av journalisterna har någon tidigare relation till Enare. De flesta har studerat vid Tammerfors universitet, och Tuomola själv har aldrig någonsin varit i Enare.

– Det blir en intressant soppa. Jag tror att vi kan ge nya perspektiv. Det blir spännande att se hur det är att jobba som fotograf ute i kylan.

Att pop-up tidningen fokuserar på just Enare bygger i första hand på journalisternas gemensamma intresse för regionen.

– Enare är ju ett helt otroligt ställe. Det är Finlands till ytan största kommun men där bor få människor, den lappländska mytologin är nära och naturen är otrolig. Samtidigt står Enare inför liknande utmaningar som många andra kommuner, till exempel att ungdomarna flyttar bort.

Tuomola har själv tidigare arbetat som pressfotograf och ser fram emot att stärka bildernas roll i lokaljournalistiken.

– Många lokaltidningar har det så dåligt ställt ekonomiskt att bilderna kommer i andra hand. Nu har vi chans att gör en snygg tidning som lockar läsare.

På tidningens hemsida finns redan nu några artiklar från en reportageresa i november. Från och med februari kommer tidningen ut med flera artiklar per dag.

Minimikravet på 11 000 euro uppfylldes på måndag eftermiddag.

Läs också:
Folket finansierar företag i förväg