Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Alkoholforskare: Kroppen tackar för en vit månad

Från 2014
Bild på Thomas Karlsson

Det vanligaste nyårslöftet bland finländarna, förutom att överlag leva ett hälsosammare liv, torde vara att avstå från alkohol i en månad. Yles kampanj #100päivää innebär i princip att förlänga den vita månaden med ytterligare två månader och lämna bort spriten i hundra dagar.

Thomas Karlsson, specialforskare vid Institutet för hälsa och välfärd, anser att det faktum att man redan tycker att man bör återhämta sig efter en period med mycket festande tyder på att vi borde fundera över våra alkoholvanor.

- Men visst är det bra, för under en månads tid hinner levern återhämta sig om man har supit en längre tid, eller druckit större mängder under en kortare tid. Det är självklart bra för kroppen att vara utan alkohol i en månads tid och du blir friskare.

Hur stor betydelse för kroppen det har att vara utan alkohol i hundra dagar beror på hur dina alkoholvanor ser ut i vanliga fall. För den som vanligtvis dricker måttligt, dvs tar en bastuöl ibland och lite vin till maten så har det inte så stor betydelse.

- Men om du är en storkonsument av alkohol så har den spritfria tiden en mycket större positiv inverkan på kroppen, förklarar Karlsson.

Otydliga gränser

Det finns inga riktigt klara gränser för vad som kan anses vara normal alkoholanvändning.

- Det finns visserligen siffror som figurerar i olika sammanhang som säger att 24 portioner i veckan för män och 16 portioner i veckan för kvinnor ännu är okej, men i USA skulle det här ses som gränser för total alkoholism, menar Karlsson.

De ovanstående siffrorna kan fungera som riktlinjer för läkare så att de har svart på vitt för när det är dags att påpeka för patienten att hen på allvar bör se över sitt drickande.

- Gränsdragningar gällande alkohol är lite knepiga, för många väljer att tolka det som att allting under riskgränserna är okej, medan det inte alls ska vara en målsättning att dricka en korg öl i veckan, säger Karlsson.

Finland vs Norden

I Finland har vi en sträng alkoholpolitik jämfört med resten av Europa och alkoholen är dyr. Jämför man däremot Finland med de övriga nordiska länderna, speciellt Sverige och Norge, har vi en rätt så liberal alkoholpolitik.

- Vi får till exempel köpa alkohol sju dagar i veckan, från klockan 9 till klockan 21 på kvällen, så vi har stor tillgång till alkohol, konstaterar Thomas Karlsson som inte flaggar för att Alkos monopol borde luckras upp.

Karlsson tror att vi i slutändan skulle förlora på att ytterligare liberalisera alkoholpolitiken i Finland, både med tanke på ekonomin och med folkhälsan i åtanke.

Fokus på det positiva

Enligt Thomas Karlsson borde alkoholdiskussionen och -debatten i högre grad sätta fokus på de positiva nyheterna.

- Ungdomar under 18 år har under de senaste femton åren minskat på alkolholanvändningen, deras alkoholdebut kommer betydligt senare än förut och de dricker sig berusade betydligt mindre än unga gjorde för 15 år sedan, poängterar Karlsson och menar att allt det här borde vi fästa större uppmärksamhet vid.

Då de här ungdomarna väl har fyllt 18 år är det många som väljer att fortsätta på den nyktra linjen i en helt annan grad än 18-åringar för femton år sedan gjorde.

Nio av tio vuxna finländare använder alkohol och så gott som alla har ett personligt förhållande till alkohol. I många fall är det här förhållandet negativt i och med till exempel en närstående eller vän som är alkoholiserad, eller den egna alkoholkonsumtionen som ibland går över styr och därför är det ett känsligt ämne.

- Alla har förstås rätt att tycka om alkohol, men samtidigt kunde vi tänka mer på hur vår alkoholkonsumtion påverkar både oss själva och vår omgivning.

Den som själv känner sig manad att anta utmaningen kan göra det här på Yles finska sidor. Här kan man läsa mera om kampanjen.

Läs också om Svenska Yles Peter Lüttge som deltar i kampanjen:
Utan alkohol i 100 dagar