Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Misshandel, ryssar och självmord lockade läsare

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2014 09:04.
Flygfoto över Borgå.
Bild: Yle / Frida Lönnroos

Här listar vi de mest lästa artiklarna publicerade av Yle Östnyland. Minns du alla de här händelserna från nyhetsåret 2014?

servicehem
Bildtext Sagaboendet.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den överlägset mest lästa artikeln skriven av Yle Östnyland var Våld mot utvecklingshämmade vid Kårkullaenhet i Sibbo skriven i augusti. I artikeln berättade vårdare som tidigare jobbat på Sagaboendet i Sibbo om vanvård av klienter som bodde vid hemmet. Avslöjandet ledde till att polisen startade en utredning och senare också misstänkte två personer vid enheten för misshandel.

Bildtext Kanske det ryska planet beundrade Borgås gamla stad?
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

De ryska luftrumskränkningarna över Borgå och Sibbo i maj lockade också många läsare. Två ryska plan kränkte finskt luftrum på en tisdagseftermiddag, men östnylänningarna reagerade mest på den hårda smäll som hördes samma kväll. Smällen berodde på finska flygvapnets Hornet-plan som sprängde ljudvallen under en rekognoseringsflygning.

Kolumn på tredje plats

Då Katarina Lind i november delade med sig av känslorna kring sin pappas självmord i kolumnen Varje självmord är en tragedi så fick texten mycket tack. I kommentarerna kan vi läsa att många kände igen sig och läsarna tackade för att Katarina Lind vågade skriva om ett så tabubelagt ämne.

Sjöbevakarna åker förbi en brygga på Pörtö.
Bildtext Sjöbevakarna övervakar skärgården.
Bild: YLE/ Hanna Othman

Sommarens ”snackis” stod utan tvekan sjöbevakarna för. En manlig sjöbevakare hade efter Tirmo blues i Borgå stannat en båt och uttalat sig på ett sätt som kunde uppfattas som osakligt och diskriminerande. Han hade antytt att kvinnor inte kan köra båt, och att Sofia Gustafson som då satt bakom ratten bara körde för att hennes sambo var full.

Östnylands egen lucia och Ukraina

Borgånejdens luciakandidater 2014
Bildtext De sju luciakandidaterna.
Bild: Bbl/Kristoffer Åberg

I år liksom tidigare år har Borgåbygdens lucia intresserat de östnyländska läsarna. Artikeln som presenterar alla sju luciakandidaterna ligger bland de mest lästa. I slutändan valdes kandidat nummer fyra Caroline Högel från Sibbo till Borgåbygdens lucia.

Oroligheterna i Ukraina ledde till ett intressant missförstånd i Pyttis där en finlandssvensk vimpel irriterade ryska turister i mars. Merihotelli Mäntyniemi hade en husbondsvimpel i blått, vitt och gult i flaggstången och de ryska turisterna som bodde på hotellet hade tolkat vimpeln som ett ställningstagande för Ukraina. Hotellets ägare fick visa turisterna vimpeln på Wikipedia för att de skulle lugna ner sig.

Rocklegender och sälar

Bland de mest lästa artiklarna hittas också nyheten om att Chris Holmes, tidigare gitarristen i rockbandet W.A.S.P. funderar på att flytta till Borgå för gott. Historien slutade ändå med att han inte flyttade till Borgå, men nog turnerade med Borgåbandet Baton rogue morgue.

en sälkut
Bildtext Citysälen fördes senare till Högholmen.
Bild: Högholmen

Också i år råkade östnylänningarna ut för att personen som svarade på nödcentralen i Kervo inte kunde svenska. Men en mera unik historia var den om citysälen som simmade omkring i Borgå å. Tyvärr blev ändå sälens liv inte långt, och den dog ungefär en månad senare på Högholmen.

Demostration för Borgå BB
Bildtext Bevara Borgå BB!
Bild: Yle/Mikael Kokkola

En artikel om kampen för att bevara förlossningsavdelningen i Borgå ryms också in på topplistan. ”Jag vill inte föda på en fabrik” handlade om det evenemang som arrangerades på Borgå torg i november och dit HNS styrelse var inbjuden för att få se hur mycket Borgå BB betyder för östnylänningarna. Överlag har Borgå BB engagerat under året.

Tio mest lästa teman under året 2014:
1. Sagaboendet
2. Luftrumskränkningarna
3. Katarina Linds kolumn om självmord i familjen
4. Sjöbevakarnas beteende
5. Luciakandidaterna
6. Finlandssvensk vimpel irriterade ryssar
7. Chris Holmes flyttar kanske till Borgå
8. Nödcentralen kunde bara finska
9. Citysäl i Borgå
10. Kampen om Borgå BB