Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ögonkliniken är förberedd på ögonskador i huvudstadsregionen

Uppdaterad 30.12.2014 19:32.
Bildtext Ha på dig skyddglasögon om du vill se på fyrverkerier utomhus. Det uppmanar man på ögonkliniken.

På ögonkliniken i Helsingfors bereder man sig för att vårda två till fyra patienter med ögonskador som orsakats av fyrverkeripjäser det här nyåret.

Sedan 2010 har ögonskador som orsakats av fyrverkeripjäser minskat med en fjärdedel i Finland. På Helsingfors universitets centralsjukhus (HUCS) säger man att skyddsglasögonen är en bidragande orsak till minskningen. Men fortfarande förbereder sjukhusen på 10-15 ögonskador i hela Finland och 2-4 ögonskador i huvudstadsregionen.

År efter år finns det barn bland offren

En tredjedel av dem som skadas på grund av fyrverkerier är barn, fastän man varken får sälja eller överlåta fyrverkeripjäser till minderåriga.

Enligt HUCS verkar det som att man inte övervakar barnens fyrverkerianvändande tillräckligt noggrant och på ögonkliniken påminner man att barn också efter nyårsafton plockar upp gamla raketer från terrängen.

Alla ska ha på sig skyddsglasögon

HUCS påminner också dem som bara tittar på raketerna att bära skyddsglasögon. Framför allt om man rör sig i centrum.

I fjol skjutsades elva personer till sjukhus på grund av ögonskador. Sju av dem hade bara tittat på och fyra hade själva avfyrat fyrverkeripjäserna.

Om det sker en ögonolycka ska man kontakta jourhavande läkare på kliniken för ögonsjukdomar. Telefonnumret är (09) 47173170