Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säkerhetsrådet röstade ner palestinsk resolution

Från 2014
Samantha Power, USA:s FN-representant
Bildtext Även om resolutionen skulle ha fått tillräckligt stöd skulle USA:s FN-ambassadör Samantha Power ha använt landets vetorätt.
Bild: EPA/PETER FOLEY

FN:s säkerhetsråd har förkastat ett utkast till en palestinsk FN-resolution.

I utkastet krävdes att Israel drar sig tillbaka från de palestinska territorierna inom tre år och förhandlar om ett fredsfördrag inom ett år.

Åtta av säkerhetsrådets länder röstade för resolutionsutkastet, medan två röstade emot och fem lade ner sina röster.

Utkastet skulle ha behövt nio röster för att gå igenom, men om det hade fått en röst till så skulle USA ha använt sin vetorätt.

Förutom USA röstade också Australien emot utkastet till resolution.

Bland dem som röstade för fanns Kina, Frankrike och Ryssland, och bland annat Storbritannien röstade blankt.

Resolutionen skulle ha banat väg för en palestinsk stat med östra Jerusalem som huvudstad.

Starkt motstånd från USA

Säkerhetsrådets medlemsstat Jordanien hade initierat omröstningen, som mötte starkt motstånd från USA. Den permanenta medlemmen USA ansåg att utkastet till resolution inte bemötte Israels oro för säkerheten och satte godtyckliga tidsfrister.

- Den här resolutionen skapar bara större klyftor, inte kompromisser, sade USA:s FN-ambassadör Samantha Power, som kallade utkastet ensidigt.

Power försvarade USA:s åsikt om direkta samtal, och sade att "fred kommer med svåra val och kompromisser vid förhandlingsbordet".

USA:s utrikesminister John Kerry hade lobbat hårt emot utkastet de senaste dagarna, och kallat in 13 utrikesministrar för att förklara USA:s ståndpunkt.

USA behövde ändå inte använda sin vetorätt, vilket kunde ha spetsat till relationerna mellan USA och arabstaterna.

Delade åsikter

Argentina, Chad, Chile, Jordanien och Luxemburg röstade för resolutionen tillsammans med Kina, Frankrike och Ryssland.

Litauen, Nigeria, Rwanda, Storbritannien och Sydkorea lade ner sina röster. Diplomatiska källor tillkännager att Nigeria förväntades rösta för resolutionen, men att landet ändrade sig i sista stund och röstade blankt istället.

Frankrikes FN-ambassadör sade att landet stöder resolutionen på grund av att behovet att göra något åt situationen i Mellanöstern är akut.

- Våra insatser kan inte ta slut här. Det är vårt ansvar att försöka på nytt, innan det är för sent, sade Francois Delatte och poängterade att FN måste ha en aktiv roll i fredsförhandlingarna.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini sade att omröstningen understryker behovet av fredsförhandlignar, och lovade nya tag av EU för att nå en tvåstatslösning.

Diskussion om artikeln