Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyrverkeri vid fel tidpunkt kan ge böter

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
nyårsraketer i soptunna.
Bild: Tuula Nyberg/Yle

Polisen varnar finländare för att avfyra nyårsraketer innan det blir tillåtet på nyårsafton. Det är bara mellan klockan 18.00 och 02.00 på nyårsafton som fyrverkeripjäser är tillåtna.

De som skjuter nyårsraketer utanför de tillåtna tiderna kan straffas med böter.

– Sanktionerna är att man får böter, men oftast så brukar vi bara säga till att det inte är tillåtet och tar bort fyrverkeripjäserna, säger Heidi Warelius på Helsingforspolisen.

Tidpunkten är inte det enda som begränsar användningen av fyrverkeripjäser. Att skjuta raketer från balkonger, tända pjäserna i handen och att rikta dem mot människor eller hus är förbjudet. Dessutom är skyddsglasögon obligatoriska.

Det finns ändå inte speciellt mycket som polisen kan göra för att på förhand förhindra att folk skjuter sina raketer vid fel plats och tidpunkt.

– Så mycket mer än att synas till kan vi nog inte göra. Om någon ringer till larmcentralen och säger att folk skjuter så är vi på plats.

Warelius hoppas på en lugn och säkert nyårsafton.

– Hoppas att det är lugnt och att människor kommer ihåg att inte ge fyrverkeripjäser åt minderåriga eller onyktra personer och att ha skyddsglasögonen på.

Läs också:
Raketer skadar främst åskådare
Skydda din hund mot nyårssmällar
Ögonkliniken är förberedd på ögonskador i huvudstadsregionen
Nyårs-PM: Nyårsmiddagen ska inhandlas före klockan sex

Diskussion om artikeln