Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Initiativ ska stoppa samkönade äktenskap

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2014 15:42.
vid riksdagen
Bildtext Demonstranter motsatte sig lagförslaget om könsneutrala äktenskap i Helsingfors i november.
Bild: Yle/ AG Karlsson

Uppståndelsen kring lagstiftningen om könsneutrala äktenskap vägrar lägga sig. Bara i december månad har två medborgarinitiativ där man kräver en folkomröstning om saken väckts.

Initiativtagare till det mer utarbetade av initiativen är Pekka Lahdenperä från Uleåborg och Jyrki Anttinen från Pello. I deras initiativ krävs en folkomröstning om både samkönade pars rätt att ingå äktenskap och deras möjligheter att adoptera utanför familjen.

Enligt Lahdenperä baserar sig initiativet på en konservativ samhällssyn. Han menar att riksdagens beslut från i år inte har folkets stöd.

- Det att massmedia drev frågan var en starkt bidragande orsak till att riksdagen gjorde som den gjorde. Folkets röst borde ha hörts.

Senast det ordnades en folkomröstning i Finland var då vi röstade om vårt EU-medlemskap på 1990-talet. Lahdenperä anser att frågan om könsneutrala äktenskap är så viktig att en folkomröstning nu igen skulle vara på sin plats.

"Orsakar stort psykiskt lidande"

Det andra initiativet är väckt av Kristdemokraternas riksdagsvalskandidat Raino Hannula från Åbo. I det krävs att en folkomröstning ordnas om äktenskapslagen.

Enligt texten i initiativet skulle lagstiftning om könsneutrala äktenskap orsaka "mycket stort psykiskt lidande hos en majoritet av Finlands befolkning".

För att ett medborgarinitiativ ska läggas fram för riksdagen krävs att 50 000 personer stöder det inom loppet av ett halvt år.

Läs också:
Riksdagen godkände könsneutrala äktenskap
Riksdagens beslut öppnar för fler initiativ
Biskopen: Positivt att äktenskapet understöds
Många konservativa lämnade kyrkan
Så röstade riksdagen - kolla din ledamot

Diskussion om artikeln