Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Korven fick mest klick 2014

Från 2014
Uppdaterad 02.01.2015 11:19.
Frank Holmström driver Korv Görans i Ekenäs.
Bildtext Frank Holmströms korvar intresserade mest.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Yle Västnylands artikel om grillrestaurang Korv-Görans hyrekontrakt i Ekenäs väckte störst intresse på webben under året som gick.
Planerna på ett köpcentrum i Norra hamnen kom som god tvåa.

1. Gratis el för korven

Raseborgs stad skrev av misstag fel i Korv-Görans hyresavtal och betalar därmed grillrestaurangens elräkning tills avtalet upphör 2018. Avtalet kostar staden uppskattningsvis 700 euro i månaden.

Hyresavtalet är skrivet mellan Raseborgs stad och krögaren Frank Holmströms företag To Be Frank Ab som i sin tur har avtal med grillkedjan Korv-Görans.

Holmström visste inte att elen räknas som driftskostnader som företagaren ska stå för. Efter en miss av tjänstemän på stadens fastighetsavdelning behövde han alltså inte det heller men frågan väckte debatt.

På Yle Västnylands webbplats ville många kommentatorer bojkotta grillrestaurangen för att elräkningarna betalades med skattepengar.

Korv-Görans nöjd med 2014

Krögaren Frank Holmström vill nu i slutet av december inte kommentera avtalsfrågan men säger att han är mycket nöjd med året som gick.

- Det har gått över förväntan, vi har haft jättemycket kunder. Vi fortsätter med samma koncept 2015, säger Holmström som ser kvalitet och personal som trumfkort och önskar alla ett gott nytt år.

Raseborgs stad betalar Korv-Görans el till 2018


2. Norra hamnen engagerade

Hur tycker du att Norra hamnen i Ekenäs ska se ut i framtiden? Den frågan ställde Yle Västnyland i en enkät som samlade åsikter om planerna på köpcentrum, nya bostäder, caféer, restauranger och en saluhall.

Raseborgs stad behandlade under våren en detaljplaneändring för Handelshamnen (eller Norra hamnen). Invånarna fick lämna in anmärkningar mot planen som väckte en hel del känslor. Planläggningen av köpcentrumområdet fortsätter.

Tanken är att Raseborgs fullmäktige ska behandla detaljplanen i vår. Bostadsbygget i Norra hamnen har redan fått grönt ljus.

Artikeln om Norra hamnen var den näst mest lästa på webben 2014.

Borde Norra hamnen i Ekenäs få ett köpcentrum?


3. Höga långtradare fastnade

Vid halv elva-tiden den 8 oktober körde en långtradare fast vid bron över riksväg 25 i Formanshagen i Ekenäs.

Det såg dramatiskt ut då en del av lasten föll ner på en personbil, men ingen skadades i olyckan. Containrarna som långtradaren transporterade låg efter olyckan på vägen och vägrenen under bron.

Vägen var stängd för trafik i två och en halv timmes tid på grund av röjningsarbetet efter olyckan och flera enheter från räddningsverket och polisen var på plats.

En månad tidigare, den 7 september, inträffade en liknande olycka. Då körde en långtradare lastad med kylaggregat fast under samma bro. Lasten var 4,90 meter hög medan bron är dimensionerad för 4,40 meter.

Långtradare fastnade igen i bro

4. Militärchaufförer donerade 120 euro till veteraner

På fjärde plats av Yle Västnylands mest lästa artiklar ligger det initiativ som en grupp militärchaufförer stod för i december. De beslöt sig för att donera kaffekassan till krigsveteranerna istället för att köpa bullar för den.

De omkring 60 chaufförerna som hemförlovades gjorde samtidigt historia. Ingen annan kontingent har tidigare gjort någonting motsvarande. Kassan bestod av pantpengar från läskflaskor och inkomsterna från kaffeförsäljning på brigadområdet.

Chaufförerna ville att pengarna skulle gå till ett vettigt ändamål och betalar därför in summan på 120 euro till veteraninsamlingen.

De donerar kaffekassan till veteranerna


5. Hästar störde Hangöbor

En del av dom som bor granne med Sea Horse Week i Hangö tappade tålamodet i samband med årets evanemang i juli. Oljud, lukt och parkeringsproblem uppfattades som störande.

Grannarna ansåg att arrangörerna inte alls lyssnar på vilka problem de stora ridtävlingarna skapar för dem i vardagslivet. Missnöjet sades ha pyrt under ytan i flera år.

Grannarna, staden och arrangörerna har senare diskuterat problemen tillsammans.

Missnöjda grannar: Ingen lyssnar på oss

6. Respektlös restauranggranskning

Polisen i västra Nyland granskade i augusti ett femtiotal etniska restauranger tillsammans med skatteförvaltningen, NTM-centralen och gränsbevakningen.

Det sköttes respektlöst, tycker en av restaurangägarna som råkade ut för granskningen, samtidigt som många frågar sig varför bara så kallade etniska restauranger granskats.

Nazar Ali som driver en restaurang i Ekenäs fick besök av myndigheterna och han är inte glad för det burdusa intrånget. Han har tidigare drivit en restaurang i Sverige och varit med om en liknande granskning där. Han skulle ha önskat samma respekt av de finska myndigheterna som av de svenska.

- I Sverige kom myndigheterna in lugnt och diskret, böjde sig framåt för att visa sitt identitetskort och gjorde allt för att inte störa kunderna och beställningarna.

Endast 11 av 52 restauranger klarade sig bra i granskningen, Nazar Alis restaurang var en av dem.

Nazar Ali: Respektlös granskning i min restaurang

7. Knipan såldes

På sjunde plats placerade sig beskedet om att sommarrestaurang Knipan i Ekenäs har sålts. De nya ägarna Don Björkström och Yngve Lignell ingick ett femårigt hyresavtal med krögaren och ortsbon Hans Lundström.

En enhällig stadsstyrelse i Raseborg beslöt i februari att sälja Knipan till Björkström och Lignell för 167 500 euro, det vill säga ungefär hälften av utgångspriset som var 350 000 euro.

Enligt stadsdirektör Mårten Johansson fanns det inget annat alternativ än att sälja Knipan eftersom kostnaderna är för höga. Anbudet var det högsta staden fick och byggnaden kräver underhåll och investeringar.

Krögaren Hans Lundström som innehar restaurang GH i Ekenäs drev Knipan föregående sommar och kommer att fortsätta med restaurangverksamhet på Knipan under de kommande fem säsongerna.

Knipan såldes

8. Räddningsuppbåd för stor fisk

Rop på hjälp invid samma sommarrestaurang kallade Västra Nylands räddningsverk till platsen i slutet av maj.

En dykare skickades ut med sjöbevakningens båt från Knipans strand. Men det visade sig att ingen människa var i nöd.

Ropen hade kommit från en fiskebåt som hörde till ett fiskesällskap på tre båtar. En fiskare i en av båtarna hade fått en stor fisk på kroken. Fiskaren klarade inte ensam av att få upp den stora firren i båten och ropade därför på hjälp.

I räddningsuppdraget deltog tre räddningsenheter, en förstavårdsenhet, gränsbevakningens båt samt helikopter och en enhet från avtalsbrandkåren.

Stor fisk ledde till räddningsuppdrag

9. Ekenäs Energi och förtal

Som nionde mest lästa ämne utmärker sig en artikel med ett citat ur Västra Nyland där Ann Storsjö (SFP), tidigare ordföranden för Ekenäs Energis direktion, behandlas i en ledare.

Tidningens chefredaktör Tommy Westerlund skriver att Storsjö "närmast gör sig skyldig till förtal".

Storsjö ville inte ställa upp på intervju då tidningen bad henne bemöta den hårda kritik hon utsattes för av den förra energidirektören Roald von Schoultz. Storsjö skrev ändå efteråt en insändare och meddelade sedan SFP:s fullmäktigegrupp om detta. I den e-posten skriver Storsjö att Västra Nyland "ringer och är olyckliga över vad de ställt till med". Tidningen anser att de inte sagt så.

Westerlund anser att Storsjö lägger Västra Nylands trovärdighet på spel "genom falsk information till sina gruppkamrater - nästan hälften av fullmäktigeledamöterna, de högsta beslutsfattarna i Raseborg"

Ekenäs Energis Ann Storsjö sprider falsk information

10. BK och FM-handboll

Finlands genom tiderna mest framgångsrika herrhandbollslag BK-46 från Karis beslöt i slutet av juni att dra sig ur FM-ligan i handboll. Orsaken var spelarflykten från klubben.

BK-46:s handbollsstyrelse uppgav att klubbens representationslag tappat så många spelare till andra klubbar, att det nu var klokast att ta ny fart från näst högsta serien division 1.

Styrelsen ansåg att det inte är motiverat att delta i FM-ligan med ett mycket juniorbaserat lag.

Kort efter grundades dock en stödgrupp som såg till att BK ändå spelar i FM-ligan säsongen 2014-15.

Artikeln om BK kom på tionde plats på Yle Västnylands webb under 2014.

BK-46 drar sig ur handbollens FM-liga