Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisen: "Ryan" har gjort sig skyldig till grov systemstörning

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2014 17:35.
playstation-avdelning på Paris games week.
Bildtext Enligt experter led spelbolagen förluster på tiotals eller hundratals miljoner under nätattacken.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Centralkriminalpolisen finns det skäl att misstänka att den unga hackaren som i en intervju för Sky News kallar sig "Ryan", har gjort sig skyldig till grov systemstörning.

Straffet för ifrågavarande brott är från fyra månader till fyra år fängelse.

I en intervju som "Ryan" senare gav till Nyt-bilagan, nekade han att han gjort sig skyldig till till en hackerattack och uppgav att han är "en slags informatör" för en hackergrupp som kallar sig Lizard Squad.

Pojken har förhörts, men polisen ger i det här skedet inte ut mer information, eftersom den misstänkta är minderårig.

- Utredningen är i startgroparna, och vi har flera månaders arbete framför oss. Vi går vidare genom internationellt samarbete, den här typen av utredningar brukar vanligtvis ta ganska länge, säger kriminalkommisarie Tero Muurman.

Tätt samarbete med FBI

Eftersom det misstänkta brottet ägt rum i Finland, behöver CKP inte göra en begäran om handräckning till USA för att inleda en utredning.

- Enligt strafflagen har den finska polisen rätt att inleda en utredning, om brottet har riktats mot utlandet men gjorts i Finland, säger kriminalkommissarie Tero Muurman.

Ändå behövs internationellt samarbete, för att det ska vara möjligt att utreda hurdana skador de utsatta lidit av och hurdana krav de har.

- Vi samarbetar tätt med FBI, säger Muurman till Yles finska nyheter.

Under julhelgen blev Sony Playstation och Xbox -spelkonsolernas webbtjänster överbelastade vilket ledde till att spelarna inte kunde ta i bruk nya spelkonsoler eller spela online-spel.

Enligt experter led spelbolagen förluster på tiotals eller hundratals miljoner under nätattacken.

Hade tillgång till 60 000 människors kreditkortsuppgifter

Enligt uppgifter som Yles finska nyheter fått tag på har samma hackerpojke varit inblandad i fallet som blev känt hösten 2013, där polisen hittade tusentals människors kreditkortsuppgifter från en ynglings dator,

Då informerade Helsingforspolisen att den avslöjat en omfattande serie av dataintrång, där den misstänkte hade tillgång till 60 000 hackade servrar runtom i världen.

Den misstänkte var då med i en internationell hackergrupp och häktades. Ynglingen medgav då i förhör att han använt de utländska kreditkortsuppgifter han kommit över bland annat för nätuppköp.

Ynglingen misstänks åtminstone för grovt dataintrång, grovt betalningsmedelsbedrägeri samt systemstörning i hänselseförloppet 2013.

Åtalet är ännu under arbete och kommer enligt åklagarämbetet i Esbo att bli klart inom ett par månader.

Tuuli Toivanen / Yle Uutiset

Diskussion om artikeln