Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Palestinierna söker medlemskap i ICC

Från 2014
Uppdaterad 31.12.2014 21:19.
Palestinierpresidenten Mahmoud Abbas undertecknar stadgan för Internationella brottmålsdomstolen.
Bild: EPA / ALAA BADARNEH

Palestinierpresidenten Mahmoud Abbas beslöt på onsdagen att Palestina söker medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen ICC.

Abbas skrev på de nödvändiga dokumenten i Ramallah efter att FN:s säkerhetsråd dagen innan förkastat ett palestinskt resolutionsförslag som krävde att Israel retirerar från Västbanken före utgången av 2017 och att Palestina upptas som fullvärdig medlem i FN.

De palestinska områdena har för närvarande formell observatörsstatus i FN under namnet Staten Palestina och representeras av Palestinska myndigheten och dess ledare Abbas.

I praktiken utövar myndigheten dock ingen makt i palestinierområdet Gaza, som styrs av den radikala palestinska grupperingen Hamas.

Hamas ligger sedan åratal i fejd med Abbas organisation Fatah, som styr över palestinierområdena på Västbanken. Hamas och Fatah ingick ett försoningsavtal i våras men det har tills vidare inte gett resultat.

Inte säkert med medlemskap

Ärendet med palestinskt medlemskap i brottmålsdomstolen går härnäst till FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon som begrundar den palestinska ansökan.

Trots att Abbas på onsdagen godkände och undertecknade domstolens grundstadga innebär det inte automatiskt medlemskap, eftersom Palestina inte är fullvärdig FN-medlem och det inte finns någon fungerande gemensam representation för alla de palestinska områdena.

Om Staten Palestina upptas i brottmålsdomstolen kan palestinierna i princip försöka få Israel åtalat för krigsbrott i de palestinska områdena.

Israel har undertecknat domstolens grundstadga, men inte ratificerat den. Det samma gäller exempelvis USA och Ryssland.