Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistös nyårstal: Ryssland vet att Finland är en del av väst

Från 2015
Uppdaterad 01.01.2015 13:23.
President Sauli Niinistös nyårstal 1.1.2015.
Bild: Lehtikuva

I presidentens traditionella nyårstal tog president Sauli Niinistö upp de stora frågor som sysselsätter finländarna: säkerhetsfrågor, Rysslands agerande i Ukraina, ekonomin och miljön.

Yle Nyheter TV-nytt: President Niinistös nyårstal 2015 - Spela upp på Arenan

- Det gångna året har gett oss många goda minnen, men också minnen som inte ens tiden nödvändigtvis förgyller, sa presidenten.

Europa är inte fridens hemvist

Enligt presidenten har konflikten i Ukraina, och Rysslands agerande i landet, visat att Europa trots allt inte är fridens hemvist. Krisen i Ukraina har lett till en ny slags motsättning mellan väst och Ryssland, och det avspeglar sig också på Finlands närområden.

- Vi fördömer de olagliga annekteringarna, det olagliga bruket av vapenmakt och försöken att begränsa staters självbestämmanderätt, sa presidenten

- Vår utgångspunkt har varit att bibehålla en tät dialog mellan våra länder, fortsatte han. Ryssland vet mycket väl att Finland är och förblir en del av väst.

Finlands försvar kräver satsningar

Presidenten påminde om att Finland har bevarat sin försvarsförmåga också efter kalla kriget, men att det kräver betydande extra satsningar att säkerställa ett trovärdigt försvar som samtidigt motsvarar det förändrade läget och även överraskande hotbilder. Han betonade också ett bilateralt försvarssamarbete med Sverige, och sa att EU-medlemskapet också är en viktig säkerhetslösning för Finland.

- Vi har också fört vårt Natopartnerskap till en ny nivå, sa presidenten. Det säger sig självt att det alltid är möjligt att ansöka om medlemskap, om vi så önskar.

Renovering behövs inom ekonomin

- Vi har också lärt oss att ekonomin inte alltid repar sig bara genom att vi väntar på följande tillväxtperiod, sa Niinistö.

- Under årens lopp har vi satt vår tillit till en tillväxt som snart ska börja, eller täckt de offentliga utgifterna med lån, men nu är tiden inne för en öppen och grundlig renovering, tyckte presidenten.

- Jag uppmuntrar beslutsfattarna att vara modiga också inför de sina. Talen har hållits, nu är det dags för handling, sa Niinistö.

Klimatutmaningar

Niinistö tog också upp det klimatmöte som hålls i Paris i slutet av året. Klimatmötet visar om världen klarar av att nå samförstånd när det gäller miljön.

- Ekonomin och avvärjandet av klimatförändringen ser ut att stå i växelverkan på så sätt att åtgärderna för att avvärja klimatförändringen minskar om ekonomin försvagas, sa presidenten. I vågskålen ställs det egna landets skuld och allas vår gemensamma koldioxidskuld. Båda tär på framtiden.

Hannes Hynönen uppmärksammades

Presidenten uppmärksammade också den 101-årige krigsveteranen Hannes Hynönen som blev en rikskändis i samband med självständighetsmottagningen på slottet. Hynönen är trött på käbblandet om vem som är liberal, vem som är konservativ och vem som är reformvänlig, tolerant eller intolerant.

- Om jag förstod honom rätt menar han att det krävs självkännedom för att kunna leva ett gott liv, sa president Niinistö. Att man har sig själv som måttstock för det man förväntar sig av andra. Att man minns det trevliga, men är medveten om det otrevliga. Eller att man inte är så mycket märkvärdigare än någon annan, men att tillsammans är vi starka.

Presidenten avslutade nyårstalet med en önskan om ett gott nytt år för alla och Guds välsignelse.

Läs hela talet här