Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyrverkerierna orsakade flest ögonskador på fem år

Från 2015
Uppdaterad 02.01.2015 05:11.
Fyrverkeri.
Bild: YLE / Petri Aaltonen

I Helsingfors drabbade största delen av raketolyckorna åskådare. Allra värst skadade sig ändå en 43-årig man som själv avfyrade två raketer som han hade bundit ihop.

Vårdpersonalen vid kliniken för ögonsjukdomar vid HNS i Helsingfors hade mera jobb den här nyårsnatten jämfört med de senaste åren. Åtminstone sex personer har vårdats för ögonskador i Helsingfors. Senast var det så många för fem år sedan.

I hela landet skadades sammanlagt åtminstone elva personer av fyrverkerier. Skadorna har också varit allvarligare än på länge. Allra värst skadade sig en 43-årig man i huvudstadsregionen. Han tände på två raketer som han hade bundit ihop.

- Vanligtvis har det varit unga pojkar som byggt ihop raketer, säger Tero Kivelä som är överläkare vid Ögonkliniken i Helsingfors.

Twero Kivelä hoppas att så många som möjligt förser med skyddsglasögon vid nyår.
Bildtext Överläkare Tero Kivelä vid kliniken för ögonsjukdomar vid Haartmanska sjukhuset i Helsingfors var överraskad över att ögonskadorna igen blivit fler. Här visar han tummen upp för skyddsglasögon.
Bild: Yle/Anna Savonius

Försöket att bygga en större nyårsraket av två mindre var olycksbringande. Raketerna träffade mannen i båda ögonen och i öronen.

Typisk skada som fyrverkeri kan åstadkomma
Bildtext Typisk ögonskada vid fyrverkeriolyckor
Bild: Haukeland Universitetssjukehus i Bergen

Åskådarna fick ta flest smällar

Precis som i fjol drabbade största delen av ögonskadorna dem som var ute och tittade på raketer, åtminstone i huvudstadsregionen. Av dem var tre minderåriga.

- Åskådarna träffades antingen av en raketbit som studsade på dem via marken eller som föll ner från himlen, säger Tero Kivelä.

Ingen av dem som skadades av raketer använde skyddsglasögon. För dem som avfyrar fyrverkerier är skyddsglasögonen obligatoriska, men säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) rekommenderar dem också för åskådare.

”Grytorna” farligare än man trodde

Tero Kivelä misstänker att den våta och hala markytan dessutom fick en del raketer att falla omkull när de avfyrades.

Två så kallade grytor, alltså raketer som avfyrar flera fyrverkeripjäser på en tändning, föll omkull och träffade en 16-årig flicka och en 18-årig pojke.

- Tidigare har statistiken visat att ”raketgrytorna” är de säkraste fyrverkerierna. Man måste vara mer försiktig med dem än man tänkt hittills, säger överläkare Kivelä.