Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sveaborgsfärjan är lite som hissen i ett höghus

Från 2015
En liten påminnelse om att folk bor på ön.
Bildtext En liten skylt påminner turister och besökare om att det faktiskt bor människor på Sveaborg.
Bild: Yle / Ted Urho

Bostadslotteriet på Sveaborg är i full gång. Av 220 lägenheter står åtta nu tomma och vem som helst kan skicka in en ansökan. Heikki Lahdenmäki bodde på ön i tio år och prisar byasämjan och lugnet.

Egentligen finns det 330 lägenheter på Sveaborg, men en tredjedel av dem är i Försvarsmaktens ägo. Resten vakar Förvaltningsnämnden för Sveaborg över. Heikki Lahdenmäki var fram till årsskiftet tillförordnad direktör för nämnden, men egentligen basar han över restaureringsarbetet på Sveaborg.

- Jag har besökt varje hus på den här ön, men inte varje lägenhet. Ännu, tillägger han.

Baksidan på huset.
Bildtext I kasernens vingar fanns förut latrinen. Bostad A 16 ligger på andra våningen i den främre vingen.
Bild: Yle / Ted Urho

På ön bor cirka 850 personer och de flesta känner varandra, åtminstone ytligt.

- Särskilt på vintern då färjan går så sällan så blir den lite som hissen i ett höghus. Det är där man träffar sina grannar, berättar Lahdenmäki.

Betong och sjuttiotals-chic

En av de åtta lägenheterna som nu väntar på nya invånare är bostad A 16 i kasern C 83. Byggnadens fasad är slitet rosa och ser lite trött ut. Korridorerna inne i huset är dunkla men fräscha. Kalligrafin som användes för att skriva vilka lägenheter som finns var är från en svunnen tid. Namnlappen på dörren har bleknat med åren.

- Damen som bodde här var faktiskt den invånaren som bott längst på ön. Nu som 90-åring har hon flyttat till ett ålderdomshem, berättar Lahdenmäki.

Stora rummet
Bildtext Bostadsytan på 36 kvadratmeter känns betydligt större tack vare takhöjden på fyra meter.
Bild: Yle / Ted Urho

Kasernen vi befinner oss i var en av de första som på 1970-talet renoverades för civila hyresgäster. Då ombyggnaden påbörjades var huset i dåligt skick.

- Den hade länge stått tomt efter att Försvarsmakten flyttade ut. Den tidens brandsäkerhetsföreskrifter gjorde att man tvingades riva upp de ursprungliga trämellangolven och ersätta dem med betonggolv, säger Lahdenmäki, själv arkitekt till utbildningen, lite uppgivet.

Välkommen in.
Bildtext Välkommen in. Hyran för bostad A 16 är 477,13 euro i månaden.
Bild: Yle / Ted Urho

Fast vi fick ju fjärrvärme hit istället, tillägger han och berättar att många bostäder ännu på 1980-talet hade kakelugnar som enda värmekälla.

- Nu finns det i regel kvar en kakelugn per lägenhet som en alternativ värmekälla om något händer med fjärrvärmen.

Fyra meter i tak

Bostad A 16 saknar tillsvidare spis och ett kylskåp, i övrigt är den inflyttningsklar. Nämnden låter renovera lägenheterna i samband med att de blir lediga.

Köket
Bildtext Från loftet kan man kika ner och kolla om någon satt igång med frukosten.
Bild: Yle / Ted Urho

- Då den här lägenheten byggdes satsade man på gedigna material, så nu behöver vi bara måla om köksskåpen, säger Lahdenmäki.

Loftet
Bildtext Tomtar på loftet. Eller en sovplats.
Bild: Yle / Ted Urho

Bostaden är 36 kvadratmeter stor och består av ett kök, ett badrum och ett stort rum. Takhöjden är lätt fyra meter och ovanför köket finns ett litet loft. Lägenheten befinner sig på andra våningen i en utbuktning av kasernen. Förr i världen användes just den här delen av byggnaden till något helt annat.

- Här var vi nu står var latrinen placerad. I varje våning. De var inte rakt under varandra utan för varje våning gjorde man en liten indragning, men du kan ju tänka dig hur här såg ut, säger Lahdenmäki utan att avsluta meningen.

Men då man ser utsikten i lägenheten är dess förflutna lätt glömt: i det ena fönstret tornar Sveaborgs kyrka och åt det andra hållet öppnar sig utsikten mot havet, med en chans att se passerande Sverigebåtar med jämna mellanrum.

Från fönstret ser man havet.
Bildtext Ibland skymtar man Sverigebåten från fönstret
Bild: Yle / Ted Urho

Billigt och bra, om lyckan står dig bi

Att bo på Sveaborg är förmånligt. Hyran för enrummaren på 36 kvadratmeter landar på 477,13 euro, klart billigare än en hyreslägenhet på fastlandet. Enligt Heikki Lahdenmäki finns det ett flertal orsaker varför förvaltningsnämnden vill hålla hyrorna nere.

- Delvis är det ju lite besvärligt att bo här, men sen vill staten inte att Sveaborg ska bli ett område för bara dem som har råd. Speciellt gärna vill vi att barnfamiljer flyttar hit för att inte skolan ska tvingas stänga, säger han.

Framsidan på huset.
Bildtext Inte heller på Sveaborg undgår man felparkerade bilar. Enligt Heikki Lahdenmäki får man inte parkera utanför huset. Att ta bilen till ön är ett dyrt nöje: en tur- och returbiljett med färjan kostar över 40 euro.
Bild: Yle / Ted Urho

Vem som helst kan ansöka om en bostad på Sveaborg, men vissa begränsningar finns ändå. En- och två personers hushåll kan söka bostäder i storleken 30 - 50 kvadratmeter, hushåll på tre personer kan söka bostäder i storleken 50 – 70 kvadratmeter och hushåll på fyra personer och uppåt kan ansöka om att hyra de största lägenheterna.

Fast storleken avgör inte allt.

- En lägenhet kan vara 100 kvadratmeter stor, men bestå av bara två eller tre rum. Det kan vara utmanande för en barnfamilj, säger Lahdenmäki.

Heikki Lahdenmäki
Bildtext Heikki Lahdenmäki har jobbat på Sveaborg i 30 år och bodde själv på ön i tio år.
Bild: Yle / Ted Urho

Utmanande boende verkar ändå inte hindra folk från att söka sig till Sveaborg.

- Vi räknar med mellan 1000 och 1500 ansökningar i den här omgången, gissar Lahdenmäki.

Ansökningstiden går ut den 7 januari 2015 klockan 14.

Många kända personer har bott på ön, bland annat Augustin Ehrensvärd. Ior Bock gav för 35 år sedan en lite historielektion om Sveaborgs skapare.

Ior Bock föreläser om Augustin Ehrenswärd - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan