Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja

Från 2015
Uppdaterad 13.01.2015 15:24.
Porterstek med gräddstekta rotfrukter
Bildtext Porterstek med gräddstekta rotfrukter
Bild: YLE/Strömsö

Söndagsstek. Det finns något vilsamt över hela det ordet. Lite jobb i köket och sedan en lång väntan innan man slår sig till bords med sina nära och kära. I Pauls version blir det en klassisk porterstek som serveras med de godaste rotfrukterna tillredda på två olika
sätt.

Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja

Mängd: 6 personer

Ingredienser

  • 1.5 kilogram (kg) stek - (fransyska, hörnstek)
  • 0.33 deciliter (dl) porteröl - (en flaska)
  • 1.5 deciliter (dl) madeira
  • 3 st enbär
  • 5 kvist timjan
  • 10 st svartpepparkorn
  • 1 deciliter (dl) ekologisk sojasås
  • 3 deciliter (dl) köttbuljong
  • 3 st lagerblad
  • 1 st gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 st morot - skivad
  • 2 matsked (msk) vinbärsgelé
  • 2 matsked (msk) vetemjöl - (redningen)
  • 2 matsked (msk) vatten - (redningen)
  • vinbärsgelé - (servering)
  • 1 st palsternacka - (gräddstekta rotfrukter)
  • 4 st morot - (gräddstekta rotfrukter)
  • 0.5 st kålrot - (gräddstekta rotfrukter)
  • 2 st fänkål - (det vita) (gräddstekta grönsaker)
  • 3 deciliter (dl) grädde - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 bunt persilja - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 nypa salt - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 nypa svartpeppar - (gräddstekta rotfrukter)
  • 1 st palsternacka - (pressgrönsaker)
  • 2 st morot - (pressgrönsaker)
  • 2 st fänkol - (det gröna) (pressgrönsaker)
  • 0.25 st kålrot - (pressgrönsaker)
  • 1 deciliter (dl) ättika - (pressgrönsaker)
  • 2 deciliter (dl) socker - (pressgrönsaker)
  • 3 deciliter (dl) vatten - (pressgrönsaker)
  • 1 deciliter (dl) persilja - finhackad (pressgrönsaker)

Instruktioner

Strömsö inslag: Porterstek - Spela upp på Arenan

Porterstek med gräddstekta rotfrukter och persilja

Hacka lök och krossa vitlök. Slå på porter, madeira, köttbuljong och övriga ingredienser utom mjöl. Bryn steken ordentligt runtom och lägg den i porterskyn.
Baka i ugn på 140 c till en innertemp på 58 c. Tag ut och lyft lock. Låt svalna i lagen. Sila av lagen och red med toppredning (2 msk vetemjöl/maizena och 2 msk vatten). Skiva köttet och ringla över skysåsen. Ringla till sist över återstoden av rotfruktsgrädden.

Gräddstekta rotfrukter

Skrubba rotfrukterna noga. Lägg i en ugnsform och slå på grädde och salta. Baka i ugn tills mjuka. Lyft rotsakerna och skär i grova bitar. Lägg en klick av grädden i en varm stekpanna och bryn rotsakerna, som vore grädden smör.

Servera med massor av finhackad persilja

Pressgrönsaker.

Skiva rotfrukterna tunt. Koka upp ättika, socker och vatten till en 1-2-3 lag och slå över rotfrukterna. Tillsätt persilja och låt dra. Servera kalla till steken.

Mer om ämnet på Yle Arenan