Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sy en kjol av gamla dukar och stramaljtavlor

Från 2015
Uppdaterad 14.03.2019 12:40.
Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Bildtext Lees kjol av gamla dukar och stramaljbroderi.
Bild: YLE/Strömsö

Gamla stramaljtavlor som inte kostar många euro på loppis kan återanvändas som dekoration på klädesplagg. Återanvänd gamla dukar och stramaljtavlor och sy t ex en egen kjol. Lee visar här hur du snabbt och enkelt gör din egen kjol av gamla bordsdukar och broderier. Personlig stil och återanvändning är både rätt och lätt!

Strömsö inslag: Kjol av gamla dukar och stramalj - Spela upp på Arenan

Du behöver:
gamla dukar eller tyg
gamla stramaljbroderier
bomullsband till linningen ca 1,5cm brett och ditt midjemått plus lite extra i längd
en liten dragkedja ca 15 cm lång
symaskin

Här hittar du mönster till kjolen.

Mönstret är storlek S. Kontrollera ditt midjemått och dela det på 10, det måttet ska vara samma som den smala, övre ändan av mönstret. Om du vill förstora Lees mönster klipper du bara upp mönstret rakt på mitten (längs trådriktningen) och drar delarna isär och lägger till det antal cm som behövs, delat på 10 förstås. Rita en ny mall i din storlek. Vill du förminska mönstret gör du omvänt så att du för ihop de ituklipta delarna ovanpå varandra så att du får önskat mått upptill.

Så här gör du:

1. Mät ut ditt midjemått och önskad längd på kjolen och justera mönstret enligt det. Anpassa längden på kjolen enligt broderiet eller så går det att skarva broderiet med tyg för att få den längd du vill ha.
2. Placera mönstret på tyg och klipp ut med 1 cm sömsmån (eventuellt längre för fållen). Klipp till 8 tygbitar om du har två broderier. Det ska sammanlagt med broderierna bli totalt tio delar.
3. Lägg mönsterdelen på stramaljbroderiet och märk ut var det ska klippas.
4. Sicksacka innanför de linjerna.
5. Klipp bort överflöd från broderiet.
6. Sicksacka alla kanter på alla delar.
7. Placera nu delarna i önskad ordning och sy ihop dem. Alla efter varandra utom den sista sömmen.
8. Prova nu kjolen så att storleken är rätt. Du behöver ha en bredare sömsmån här på den sista sömmen där dragkedjan ska komma, gärna så att det finns 1,5 cm extra på vardera delen alltså. Är det kjolen ändå för stor så kan du nu sy in den längs de tidigare sömmarna, jämt fördelat, bara några mm mer sömsmån så att måtten justeras och blir rätt.
9. Pressa isär alla sömsmåner.
10. Sätt ett bomullsband på rätsidan vid linningen och sy fast.
11. Vik bomullsbandet till avigsidan. Pressa och sy fast med raksöm så att du får en snygg linning.
12. Vik nu kjolen så att du får de öppna sidorna mot varandra och avigan utåt. Mät upp hur lång dragkedja du har och markera var den slutar.
13. Sy nu vanlig fast under nålmarkeringen och ovanför nålen, där dragkedjan ska komma syr du ihop med 4mm stygnlängd. Ha gärna 1,5 cm sömsmån på denna söm hela vägen!
14. Pressa isär sömmen.
15. Sväng kjolen med rätan utåt och placera dragkedjan med mitten precis under den söm du just sydde med stygnlängd 4mm. Nåla fast den där.
16. Om du har en pressarfot för dragkedjssömnad så byter du till den i annat fall får du sy med den vanliga eller prova sy helt utan. Sy raksöm ner längs dragkedjan ca 0,6 mm från dragkedjans mitt, sy fast den nertill tvärsöver och upp likadant på andra sidan om dragkedjan.
17. Sprätta nu bort sömmen med 4mm stygnlängd.
18. Sy eventuellt ner dragkedjans extra tampar upptill, åt vardera sidan.
19. Fålla nu nedre kanten av kjolen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk