Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Veckoslutskommittén listar årets bästa filmer

Från 2015
Nightcrawler, Jake Gyllenhaal
Bildtext Jake Gyllenhaal i Nightcrawler.

Varje år sammanfattar Veckoslutskommittén filmåret som gått. 2014 var ett helt okej år som bjöd på många överraskningar och nästan lika många besvikelser.

Guardians of the Galaxy levde inte riktigt upp till hypen, medan skådespelaren Shia LaBeouf visade att han som skådespelare fortfarande har mycket att ge. Hans prestation i krigsfilmen Fury lämnar ingen oberörd.

Magnus Hansén och Nicke Aldén ger dig varsin lista på årets bästa filmer.

Magnus:

5. Nightcrawler

Jake Gyllenhaal går från klarhet till klarhet och etablerar sig sakta och säkert som en av Hollywoods mest talangfulla skådespelare. Nightcrawler lyckas verkligen krypa in under skinnet på dig som tittare. En film som kombinerar den pessimistiska realismen med den realistiska pessimismen.

4. The Equalizer

En av mina favoritfilmer med Denzel Washington är Man on fire, och The equalizer känns på något sätt som en uppföljare till den. Vi har en pensionerad underrättelseofficer som ser orättvisor och bestämmer sig för att bli en rättskipare för de hjälplösa. Riktigt bra film!

3. Gone Girl

Årets chock! Vem trodde att filmen tog just den vändningen!? Förstås alla som läst succéboken med samma namn. Ben Affleck är briljant, Rosamund Pike ännu bättre. En nagelbitare från början till slut.

2. Fury

Jag har en svaghet för filmer som handlar om andra världskriget och mitt hjärta smälter om just de filmerna låter också bli att hylla kriget. Fury känns som en realistisk skildring som låter bli att glorifiera dödandet. Brad Pitt gör en fantastisk rollprestation, men Shia LaBeouf själ showen. Fury är mörk, färglös och smutsig. Som krig säkert är.

1. The Judge

Årets film, alla kategorier. Den har allt: mord, familjerelationer, kärlek, försoning och rättsskipande. Sällan har jag varit så koncentrerad som när jag såg The judge. En rätt lång film som håller från första till sista sekunden. Rekommenderas varmt!

Nicke Aldén

Nicke:

5. If I Stay

Årets bästa ungdomsfilm. En otroligt gripande och rörande film om liv och död och om valen vi gör i livet. Chloë Grace Moretz visar än en gång att hon är den hetaste unga skådepelerskan under 20 år just nu.

4. Boyhood

Filmad under en tolv års period. Givetvis är det just det som gör den här filmen speciell. Annars är filmen en skildring om livet precis som det är. Inget mer, inget mindre. Det är därför filmen funkar. Befriande med en film som kunde handla om dig och ditt eget liv. En film som får dig att reflektera över tiden och hur snabbt den sista och slutligen går.

3. Interstellar

Christopher Nolan fortsätter att leverera. En av årets mest efterlängtade filmer svek inte. Även här behandlas de stora existentiella frågorna. En film som kräver din uppmärksamhet till 100 % och en film du går omkring och tänker på flera dagar efter att du sett den. Ett sci-fi-epos för en ny generation.

2. Gone Girl

Mannen bakom filmklassiker som Seven, Fight club och The social network, David Fincher, visar än en gång att han är en av världens bästa regissörer just nu. Baserad på succéromanen med samma namn ger oss en äktenskapsskildring olik någon annan. Rollbesättning är genomgående udda, men det funkar. En modern klassiker. Den före detta bondbruden Rosamunda Pike gör en av årets bästa rollprestationer.

1. Nightcrawler

En mediakritisk thriller, en rejäl dos av mörk humor och en fenomenal Jake Gyllenhaal gör Nightcrawler till årets bästa film. Det finns inte många ljuspunkter i den här ovanligt mörka filmen. Likväl bjuder den på spänning och originalitet så det lyser om den. Gyllenhaal är definitivt ett namn att räkna med då oscarsstatyetterna och andra filmpris börjar delas ut.

Mer om ämnet på Yle Arenan