Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Filmerna vi redan nu längtar efter

Från 2015
Uppdaterad 05.01.2015 08:41.
Bild på Samuel L Jackson framför ett kraschat flygplan.
Bildtext Samuel L Jackson i den finska filmen Big game.
Bild: Stephanie Kulbach

2014 var filmåret då uppföljarna, prequels och nyversioner regerade på vita duken. Av de tio mest framgångsrika filmerna ifjol var det bara Interstellar som inte hörde till ett franchise-koncept av något slag.

Filmåret 2015 går förstås i viss mån i samma banor men av storfilmerna verkar nog de finnas flera som vågar vandra på otrampad mark. Veckoslutskommittén ger dig en topp femma filmer att se fram emot 2015.

Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Magnus:

5. American Sniper

Premiär i januari

Bardley Cooper porträtterar den amerikanska Navy Seal-krypskytten Chris Kyle vars framgångar i strid gör honom till en levande legend. Efter fyra vändor till Irak visar det sig vara oerhört svårt att lämna kriget bakom sig.

Filmen känns vid första anblicken som en typisk 80-tals superpatriotisk film men med Clint Eastwood vid rodret tror jag att den snarare fokuserar på krigets fasor än en orgie i hyllningar av de amerikanska trupperna.

4. Ant-Man

Premiär i juli

Det råder tyvärr lite inflation vad gäller filmer om superhjältar just nu men Ant-Man känns fräsch framför allt eftersom den romantiska komedins hjälte Paul Rudd återfinns i huvudrollen.

Ant-Mans förmåga är att han kan minska i storlek men samtidigt öka i styrka. Något som kommer väl till pass då världen än en gång ska räddas.

3. Entourage

Premiär i juni

Världens bästa teveserie ska bli film. En sista gång får säga farväl till Vince, Turtle, Eric och förstås Ari Gold. Let's hug it out, bitch!

Jag väntar redan på uppföljaren.

2. The Hateful Eight

Premiär i november

En Quentin Tarantino-film är alltid värd sin väntan (förutom Jackie Brown) och den åttonde i raden utspelar sig i Wyoming i slutet på 1800-talet och berättar om en grupp prisjägare som söker skydd från en snöstorm och blir samtidigt indragna i en intrig av svek och bedrägeri.

Fortfarande är det oklart vem som spelar huvudrollen men rykten gör gällande att det blir Channing Tatum.

1. Mad Max: Fury Road

Premiär i maj

Mad Max är en av filmhistoriens bästa post-apokalypsfilmer och gjorde en gång i tiden Mel Gibson till en superstjärna. Efter en paus på 30 år återkommer nu Max till vita duken, den här gången spelad av Tom Hardy.

Värm redan nu upp med att kolla Mad Max 2 och Mad Max beyond thunderdome (den första filmen är överraskande nog den sämsta).

Nicke Aldén
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Nicke:

5. Big Game

Premiär i mars

Jalmari "Rare Exports" Helander ger oss en ny film med en av planetens största filmstjärnor i huvudrollen som USA:s president, Samuel L. Jackson. Air Force One råkar ut för en terrorattack och kraschlandar ute i ödemarken. En 13-årig pojke, Oskari (Onni Tommila), blir presidentens räddare i nöden.

4. Spectre

Premiär i november

Två av tre bondfilmer med Daniel Craig har levererat (minus Quantum of Solace). I år får vi se den 24:e filmen med agent 007. Det bästa av allt? Christoph Waltz (Inglorious Basterds, Django Unchained) ska spela bondskurk. Perfektion.

3. In the Heart of the Sea

Premiär i mars

Baserad på en sann historia från 1820. En skeppsbesättning strandade ute till havs i 90 dagar i en ödesdiger kamp mot en gigantisk kaskelot. Incidenten inspirerade Herman Melville att skriva romanen Moby Dick.

2. The Hateful Eight

Premiär i november.

Quentin Tarantinos nya film, den åttonde i ordningen. Allt vi behöver veta. Kommer att bli guld!

1. Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Premiär i december.

Den nya Star Wars-filmen. Enorm pepp. Synd att vi måste vänta nästan ett helt år.

Mer om ämnet på Yle Arenan