Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mitt nyårslöfte: Bli mindful

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 15:10.
En människa hoppar i vattnet från en båt i solnedgången.
Bildtext Är det det här jag vill ha?
Bild: Mika Kanerva / Montage

Enligt den pålitliga research-källan Wikipedia har mindfulness, eller medveten närvaro, sina rötter i Buddhismen. Genom att försöka uppnå mindfulness, en närvaro i oss själva, kan vi minska på stress, ångest och depression. Mindfulness har även visat tendenser på positiv hjärnförändring.

Jag har alltid ställt mig skeptisk till allt som ens andas mindfulnesshet. Jag förknippar begreppet och livsstilen med aforismer och Paulo Coelho, något som jag jag tittat snett på och i smyg hånskrattat åt. Tror folk på riktigt att deras liv ska bli bättre av plattityder på solnedgångsbilder?

Till saken hör också att mitt liv varit väldigt ångestfyllt det senaste året, jag har till och med upplevt social fobi i omgångar, och det mina vänner, är inte alls roligt. För att försöka råda bot på mitt mående började jag för några månader sedan med ett litet experiment. Jag brukar ibland hänga på Pinterest, den digitala anslagstavlan på nätet, och där började jag samla på bilder som kändes lite mindfulla. I samma veva började jag också smyga in bilder på personer i olika yogaställningar i mitt flöde. (Här kan du se min anslagstavla.)

Det resulterade i att jag slutligen i början av veckan tog tag i saken och skaffade mig ett kort till en yogaskola. Jag har gått på tre lektioner den här veckan, och har ännu två inbokade. Samtidigt avgav jag ett nyårslöfte om att sluta vara lika cynisk som jag varit tidigare och bli mer mindful. Det kan väl inte skada va?

Jag har nämligen börjat försöka ändra mina tankebanor. Om jag slutar tänka det värsta om allt och istället omfamnar all glädje av olika slag kanske jag blir en lyckligare människa. All den sarkasm och cynism jag så lätt andas måste ju tynga ner mig som människa, inte sant?

Nu menar jag inte att jag kommer att bli en barfotahippie som bara äter fallfrukt, men det skadar säkert inte att titta på solnedgångsbilder ibland. Även om jag kanske spyr lite i min mun i början. Som sagt, jag tar sociala medier till min hjälp i kampen mot ångesten, och jag ser att det har funkat. Jag har faktiskt gått på yogalektioner, jag märker att jag mår bra av att bara tänka på mig själv i 90 minuter, min kropp mår bättre, mitt huvud mår bättre. Jag börjar småningom tro att det ligger något i den här mindfulnessheten. Vad tror du?

Det finns också ett par Instagram-konton jag börjat följa som ger mig undermedveten pepp. Kolla in dem här under!