Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vladivostok ska bli en hipp miljonstad

Från 2015
Uppdaterad 06.11.2015 14:14.
Yle Nyheter TV-nytt: Vintersurfarna i Vladivostok - Spela upp på Arenan

De ryska surfarna trotsar snön och kölden i jakten på den perfekta vintervågen. De håller till i Vladivostok - slutstationen för Transsibiriska järnvägen - som ska bli Rysslands San Francisco.

Daniil Filinov är en av de mer erfarna bland vintersurfarna på Rysslandsön i Vladivostok. Han började som en sommarsurfare men nu är han varken rädd för köld eller vindar när han kliver upp ur havet där temperaturen är 2 grader.

- Vattnet täckte mej några gånger och jag höll ansiktet i vattnet en lång stund. Det var jäkligt kallt. Jag kommer att värma upp mej lite innan jag går tillbaka, säger Daniil.

De ryska vintersurfarna täcker ansiktet med fett för att inte frysa och klär sig i speciella våtdräkter som håller kroppen varm.

Våtdräkten tillverkas i ett gummimaterial som kallas neopren med små gasbubblor som ger en värmeisolerande effekt. Det finns olika tjocklekar på neoprenet som man kan välja enligt vattentemperaturen.

Rysslands San Francisco

Vintersurfarna dök upp i Vladivostok för tre år sedan när Ryssland hade beslutat ge staden ett nytt lyft. Minst 12 miljarder euro ska pumpas in i den en gång stängda och rätt nerslitna ryska staden.

Den blir vår Golden Gate-bro, precis som i San Francisco.

Alexander Machevskij, regeringstalesman

Staden är slutstationen för Transsibiriska järnvägen och huvudbas för Rysslands Stillahavsflotta.

Nu river man de gamla husen och bygger nytt med över 20 000 byggnadsarbetare. Förvandlingen ingår också i Rysslands strävan att visa Kina 100 km bort att Ryssland minsann satsar på den här delen av Fjärran östern.

I juni 2012 invigde premiärminister Dmitrij Medvedev världens längsta snedkabelbro på 1.1 km mellan Vladivostok på fastlandet och Rysslandsön, Russki Ostrov, där surfarna håller till. Den smäckra hängbrons bärkablar är snett spända direkt från de avsmalnande höga pylonerna.

- Den blir vår Golden Gate-bro, precis som i San Francisco, sade Alexander Machevskij inför invigningen. Stadens beslutsfattare kallade entusiastiskt det nya Vladivostok för Rysslands San Francisco.

Han är talesman för veteranministern Igor Sjuvalov som är regeringens ansvarige för Vladivostokprojektet. Sjuvalov ansvarar också för hela den federala budgeten och regeringens ekonomiska politik.

Rysslands Golden Gate-bro byggdes för det ekonomiska toppmötet 2012 på Rysslandsön när de 21 Stillahavsländerna i Asia-Pacific Economic Cooperation, APEC, samlades i Vladivostok.

Mitt i den ekonomiska kollapsen har Ryssland fortfarande ambitionen att förvandla Vladivostok, "österns härskare" med 600 000 invånare, till en modern miljonstad.

President Vladimir Putin meddelade i december att Vladivostok i juli 2015 ska bli Rysslands första frihamn för att underlätta handeln och det ekonomiska uppsvinget i Fjärran östern.

Man ska också bygga ett nytt universitet för Fjärran östern-studier på Rysslandsön. På sikt ska universitetet ta emot 35 000 studenter.

Från Bali till Vladivostok

De är ännu inte fler till antalet är femton, vintersurfarna på Rysslandsön. Men där ingår också Olga som är en av de få kvinnliga surfarna som de manliga surfarna kallar modigare än många män.

- Det är inte kallt, det är jätteroligt. Jag har inte alls kallt, för att vara helt ärlig. Det finns en massa saker under våtdräkten som håller mej varm. Det är svårare att simma men det är varmt, förklarar Olga.

En annan vintersurfare, Mark Glubokovskich, säger att vågorna i Rysslands fjärran öster inte går att jämföra med dem utanför Hawaii. Men han får riktiga kicks av spänningen.

- Jag klev upp på brädan första gången på Bali i Indonesien. Sen kom jag hit och folk surfade och jag tände verkligen på det. Det är som de säger: Surfandet kan ändra på ditt liv, säger Mark Glubokovskich.

Avståndet till Moskva med järnvägen är 9 300 km. Då ligger faktiskt San Francisco närmare med ett direkt avstånd på 8 400 km.

Diskussion om artikeln