Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Den spännande filmvåren 2015

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Charlize Theron gör en av rollerna i Mad Max: Fury road.
Bildtext Charlize Theron gör en av rollerna i Mad Max: Fury road.

Vi har en riktigt fin filmvår att se fram emot. Här är filmerna du inte vill missa.

Inherent Vice, Mad Max: Fury road och Insurgent. Det är några av filmerna vi definitivt kommer att se i vår. Men det finns också många många fler premiärer att se fram emot. Kolla in våra tips, kanske du har en ny favoritfilm framför dig?

Januari

Foxcatcher (9.1)

I Foxcatcher får vi se Steve Carell i en roll som är mycket ovanlig för honom. Det är nämligen en seriös roll, och en mycket mörk sådan. Filmen är baserad på en sann historia om tränaren John du Pont och hans lärjungar. Channing Tatum spelar brottaren Mark Shultz som kämpar med sin karriär, och alltid står i sin brors (Mark Ruffalo) skugga.

Frank (16.1)

Här ser vi Michael Fassbender i rollen som en musikaliskt begåvad kille med ett huvud av papp. Den här filmen verkar så konstig att den bara måste vara bra. Dessutom ser vi också Maggie Gyllenhaal i en roll, och det bådar för succé. I våra grannländer hade filmen premiär redan 2014, så det är verkligen på tiden att den kommer hit nu. Här ser du trailern.

Birdman (16.1)

En bortglömd skådis (Michael Keaton) som tidigare spelade en legendarisk superhjälte försöker få igång sin karriär igen genom att medverka i en föreställning på Broadway. För att lyckas måste han reda ut sina familjeproblem, och överkomma sitt stora ego. Vi ser en massa fina skådisar i rollistan, bland andra: Emma Stone, Naomi Watts, Zach Galifianakis och Edward Norton.

Blackhat (23.1)

En actionthriller av Michael Mann (Collateral, Heat) där en dömd hacker (Chris Hemsworth) får chansen att förkorta sin dom, genom att gå med i ett team som försöker stoppa cyberbrott. Kolla in trailern här.

Turist (23.1)

Det här är en av de mest omtalade svenska filmerna från 2014, och nu visas den på bio också i Finland. En familj åker till alperna för att koppla av och åka skidor. Allt är frid och fröjd tills en lavin kommer och ställer till det. Lavinen är inte farlig, men istället för att rädda sin familj springer mannen och gömmer sig. Ett inte så smart drag.

Whiplash (23.1)

J.K. Simmons spelar jazzläraren som pushar sin elev (Miles Teller) till bristningsgränsen, för att få fram hans fulla potential. Innehåller antagligen båda känsliga scener och bra musik. Här hittar du en trailer.

Wild (30.1)

Reese Witherspoon spelar huvudrollen i det här dramat, som regisserat av Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club). Cheryl har gått igenom en riktig katastrof, och för att kunna tänka igenom saker och ting går hon iväg på en lång vandring längs Pacific Crest Trail. Filmen är baserad på en sann historia, och manuset är skrivet av Nick Hornby.

Mortdecai (30.1)

En komedi med Johnny Depp, Gwyneth Paltrow och Ewan McGregor i huvudrollerna. Bara den inte blir allt för överdriven i sitt skrattfiske, tror vi den kan bli en liten pärla. En sak vet vi: mustaschen gör succé.

Unbroken (30.1)

Det här en till film som baserar sig på en sann historia. Angelina Jolie har regisserat Unbroken, som utspelar sig under andra världskriget. Krigshjälten Louis "Louie" Zamperini, som är en gammal OS-stjärna, överlever en flygkrasch i Stilla havet. Han tillbringar 47 dagar ensam på en flotte, och sedan mer än två och ett halvt år i olika japanska fångläger.

Februari

The theory of everything (6.2)

The Theory of Everything handlar om Stephen Hawking, och hans kärlek till livet, fysiken och sin hustru Jane. Vi tror den är både vacker och rörande. Kolla in trailern. Får du också tårar i ögonen?

Jupiter ascending (6.2)

Ett sci-fi-drama med extra allt. Tekniskt sett ser det ganska dåligt ut, och själva storyn verkar också halta, men vem vet? Kanske det är något sevärt ändå. Kolla trailern här.

Lovemilla (6.2)

En riktigt galen finsk film om en tjej och hennes kille som bor hemma hos hennes föräldrar (som är zombier). Kolla in trailern här så förstår du vad jag menar med galen.

God’s pocket (7.2)

Det fortsätter dyka upp filmer som Philip Seymour Hoffman gjorde innan han så tragiskt gick bort. I God’s Pocket tar sig Mickey (Philip Seymour Hoffman) vatten över huvudet när han försöker täcka över sin styvson Leons olyckliga död. Christina Hendricks har också en av huvudrollerna.

Fifty shades of gray (13.2)

Vi är inte säkra på att vi vill se den här filmen (boken var sjukt dålig), men vi kan ändå inte riktigt slå ifrån oss nyfikenheten. Det här kommer ändå vara en av vårens mest omtalade filmer. Lika bra att kolla in vad alla snackar om.

Kingsman: The secret service (20.2)

Snygg action om ett superhemligt team som bekämpar brott. Colin Firth och Michael Cain gör två av rollerna, och det räcker för att göra oss nyfikna. Här kan du se trailern.

The imitation game (20.2)

Året är 1942 och matematikern Alan Turing (Benedict Cumberbatch) får i uppdrag att knäcka en kod som tyskarna använder sig av. Till sin hjälp har han ett team, bestående av bland andra Joan Clarke (Keira Knightley).

The Duff (20.2)

En kan inte få för många high school-komedier, eller hur? Nej, vi tänkte väl det. Här är en riktigt klassisk sådan, om en impopulär tjej som tar hjälp av en snygg kille för att stiga i rang. Vi är ganska säkra på att vi vet hur historien slutar. Ändå vill vi se den.

Mars

American sniper (6.3)

Clint Eastwood har regisserat American Sniper, som handlar om prickskytten Chris Kyle (Bradley Cooper) som skickas till Irak. Hans träffsäkerhet gör att han blir väldigt omtalad, och efter ett tag börjar han kallas legenden. Trailern ger oss stort obehag.

Miekkailija (13.3)

Klaus Härös nya film utspelar sig i Estland på 1950-talet. Fäktaren Endel Nelis (Märt Avandi) är på flykt undan polisen. Han hamnar på ett litet ställe där han lär ut fäktning till en grupp barn. Efter ett tag upptäcker han att det är hans kall i livet. Här hittar du trailern.

Inherent Vice (13.3)

Joaquin Phoenix gör rollen som Doc, och med sig har han en hel hög med talangfulla skådespelare. Vi snackar stora namn som Benicio Del Toro, Reese Witherspoon och många fler. Förutom de fina skådespelarna, verkar också själva storyn vara intressant, och något förvirrande. Vi älskar också stilen i filmen.

Big eyes (13.3)

Big eyes fick ingen bra start i sitt hemland USA, men vi har ändå förhoppningar på filmen. Den handlar om konstnären Margaret Keane (Amy Adams) som gör fantastiska tavlor, som hennes man (Christoph Waltz) låtsas ha målat. När saker går åt pipan så uppstår en stor tvist om upphovsrätten. Kolla in trailern här.

The Divergent Series: Insurgent (20.3)

Film nummer två i trilogin om Tris Prior (Shailene Woodley), Four (Theo James) och kampen mellan falangerna får premiär i mars. Den här gången har de lärdas ledare (Kate Winslet) något riktigt slugt och farligt i kikaren.

Big game (25.3)

En finsk film där Samuel L. Jackson spelar USA:s president som kraschlandar i norra Finland efter att hans plan blir nerskjutet av terrorister. 13-åriga Oskari (Onni Tommila) hittar presidenten och bestämmer sig för att hjälpa honom. Det låter knäppt, men det är helt sant. Kolla in trailern.

Annie (27.3)

En ny filmversion av musikalen Annie. Det var väl på tiden? Här finns en trailer.

April

Fast & furious 7 (1.4)

På grund av Paul Walkers död så tog det sin tid, men nu är den här. Pauls bror togs in för att spela in de scener Paul inte hann med.

In the heart of the sea (3.4)

Ron Howard (A beautiful mind) har regisserat den här filmen, som utspelar sig år 1820. Filmen är baserad på den sanna historien, som inspirerade Herman Melville att skriva klassikern Moby Dick. Det lär alltså bli en hel del våld mot valar. Kolla in trailern här.

Maj

The Voices (8.5)

Marjane Satrapi, som tidigare gjort den alldeles fantastiska filmen (och boken) Persepolis, ger oss nu en thriller/komedi med Ryan Reynolds i huvudrollen. Ryan har en del problem i livet, men till hjälp har han sin elaka katt och sin hund, som kan prata med honom.

The water diviner (8.5)

Russel Crowe har regisserat filmen som han också själv spelar huvudrollen i. Russel spelar Conner, en australiensisk bonde, som reser till Turkiet för att leta efter sina tre söner som rapporterats saknade i strid i slaget vid Gallipoli.

Mad Max: Fury road (15.5)

Det här är filmen vi längtar efter mest under filmvåren 2015. Efter över tjugo år är Mad Max äntligen tillbaka, och det bästa är att filmen ser ut att ha samma estetik som de gamla rullarna från 80-talet. Tom Hardy har tagit över rollen som Max, efter Mel Gibson, och vi tror han kan göra ett riktigt bra jobb. Av trailern att döma ser filmen ut att vara mer actionspäckad än sina föregångare, men vi hoppas regissören George Miller ändå fått med lite djup i historien.

Vi hoppas vi kunde ge er några intressanta tips. Vilka filmer vill du inte missa?