Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Euron tappar gentemot dollarn - billigare än på nio år

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Eurosymbolen avspeglas i vatten utanför ECB-byggnaden
Bild: EPA/DANIEL REINHARDT

Euron fortsätter att tappa i värde gentemot dollarn. Under måndagsförmiddagen kostade en euro under 1,19 dollar. Så svag har euron inte varit jämfört med dollarn på nästan nio år. Senast det skedde var i mars 2006.

Enligt analytiker tappar euron i värde eftersom Europeiska centralbanken väntas komma med nya stimulansåtgärder för att få fart på euroområdets ekonomi.

Marknaderna väntar sig att ECB ska lätta på sin penningpolitik. ECB väntas meddela om nya stimulansåtgärder redan den 22 januari.

Den ökad oron inför valet i Grekland har också pressat euron över jul och nyår.

Inflationen för låg

Europeiska centralbankens chef Mario Draghis uttalanden stöder de ekonomiska experternas analyser. Draghi sade i en intervju till den tyska tidningen Handelsblatt i fredags att centralbanken har allt svårare att hålla priserna stabila inom euroområdet.

ECB:s mål är att den årliga inflationen inom euroområdet, alltså förändringen i konsumentpriserna, ska ligga på ungefär två procent.

Den senaste tiden har inflationen legat nästan på noll. Det här har ökat oron för att euroområdet ska glida in i deflation med fallande priser, vilket skulle slå hårt mot ekonomin.

Diskussion om artikeln