Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vem är Paul McCartney?

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 10:53.
Paul McCartney.
Bildtext Vem är egentligen duden som är med på Kanyes nya låt?
Bild: EPA / Michael Kappeler

Internet exploderade under veckoslutet av kommentarer om Kanye Wests nya låt. Det var inte själva låten som var under lupp utan det att Kanye samarbetade med Paul McCartney. Men det var inte heller själva samarbetet som var det mest intressanta utan det att publiken inte kände till vem den gamla Beatlen är.

För 80-talister och äldre kan det kännas självklart att känna till alla medlemmar i The Beatles, de har ändå gjort musikhistoria. Men faktum är att det inte alls är så, det är nog bara vi som blivit gamla.

För att vi inte ska behöva uppleva twitterstormar och Buzzfeedartiklar i framtiden listar vi här några bands frontfigurer som du bör känna till. Som bonus slänger vi in lite information om själva banden också, så har du något att prata om med farmor vid kaffebordet. För hon känner säkert till dessa.

Paul McCartney - The Beatles

Paul utgjorde tillsammans med John Lennon, George Harrison och Ringo Starr det legendariska bandet The Beatles. Paul och John var frontfigurer för det världskända första pojkbandet som fick flickor att svimma.

The Beatles är kända för låtar som Yesterday, Yellow Submarine och Help.

Steven Tyler - Aerosmith

Aerosmith släppte sin första skiva 1973. Du känner också dem från videotrilogin Amazing, Cryin’ och Crazy, i vilka Alicia Silverstone är med. Videorna visades frekvent på MTV på 90-talet.

Bandets frontfigur är den karismatiska lilla farbrorn Steven Tyler, känd för sin enormt breda mun och sina scarfar på mikrofonstativet. Steven har också varit domare i American Idol, det är han med fjädrar i håret.

Grace Slick - Jefferson Airplane

Grace Barnett Wing, eller Grace Slick, är mest känd som en av frontfigurerna i Jefferson Airplane - senare i efterträdarna Jefferson Starship och Starship.

Du har kanske hört om Summer of love? Det var sommaren 1967 när hippierörelsen kom igång på allvar. San Fransisco var hippie-meckat och där samlades uppemot 100 000 hippier på Height Ashbury. Några av de viktigaste låtarna den sommaren var Somebody to love och White rabbit - båda var Jefferson Airplanes låtar.

Mick Jagger - The Rolling Stones

The Rolling Stones har kanske världens mest kännspaka logo, en röd mun som sticker ut tungan (nej, det är inte bara Miley Cyrus som använder tunga). Deras frontfigur Mick Jagger är en Sir, precis som Paul McCartney, han har alltså blivit adlad av Storbritanniens drottning.

Rolling Stones fyllde 50 år 2012 och gav sig ut på en jubileumsturné, år 2014 fortsatte de med en till turné. De är alltså gamla men “still kicking”.

Jim Morrison - The Doors

Du har inte kunnat gå igenom livet utan att ha hört någon av låtarna Break on through, Light my fire, Riders on the storm eller People are strange. Det är de kanske mest kända låtarna av rockgruppen The Doors, som grundades på 60-talet.

The Doors hade en karismatisk och speciell frontfigur i Jim Morrison. Men sin djupa röst och exentriska scenspråk lockade han till en personkult. Jim dog i Paris som 27-åring och räknas också till den notoriska 27-årsklubben som innefattar kändisar som dött vid just den åldern. Dit hör bland andra Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Janis Joplin och Kurt Cobain.

Nico - Sångare på The Velvet Undergrounds debutskiva

Du har säkert sett ett skivomslag med en bild på en stiliserad banan? Bananen är designad av Andy Warhol och skivan heter The Velvet Underground & Nico. Det är bandets debutskiva (du bör också veta att det är Lou Reed som är sångare i The Velvet Undeground), och precis som titeln påvisar är det Nico som är den kvinnliga sångerskan på plattan.

Nico var en Warhol Superstar, en av de personer Andy Warhol gav uppmärksamhet och PR åt under 60-talet. Nico var också med i Warhols film Chelsea Girl och det var Warhol, som manager av The Velvet Underground, som övertalade bandet att ha henne med på sin debutplatta. Samarbetet slutade dock där och efter det fortsatte Nico med solokarriär.

Boy George - Culture Club

Du har nog sett bilder på honom, killen i smink och hatt. Boy George är sångaren i kultbandet Culture Club som var stora under 80-talet. Du har säkert hört låten Karma Chameleon någon gång?

Culture Club fick sitt namn eftersom alla fyra medlemmar i bandet har olika etnicitet: Boy George är irländsk, basisten Mikey Craig var en mörkhyad britt, trummisen Jon Moss var jude och gitarristen Roy Hay som var etnisk britt.

Boy George och Jon Moss var också ihop, utan att någon i bandet, för att inte tala om publiken, visste om det.

Bruce Dickinson - Iron Maiden

Iron Maiden känner alla till, detta metallband som till synes besöker Finland stup i kvarten. Det du också ska känna till är att sångaren heter Bruce Dickinson. Men Bruce är inte bara sångare, han är också pilot. Tidigare gjorde han karriär för flygbolaget Astraeus Airlines och 2012 startade han en egen pilotutbildning.

Nästan lika viktigt som att känna till Bruce är det att känna till Eddie the head. Eddie är Iron Maidens maskot och det monster som figurerar i bakgrunden på så gott som alla deras skivomslag.

Syd Barrett - Pink Floyd

Alla känner till Pink Floyds The Wall i någon form, det räknar jag med. Men visste du att originalsångaren i gruppen heter Syd Barrett? Syd var en skicklig gitarrist och sägs ha förnyat hela gitarrsoundet. Han invecklade psykedeliska soloslingor och spelade sin gitarr med olika föremål - till exempel en Zippo-tändare.

Efter Syd tog Roger Waters över frontandet i Pink Floyd.

Kände du igen alla de här musikerna?