Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Äyräpää-priset till hjärtforskare

Från 2015
Uppdaterad 05.01.2015 20:22.
Yle Nyheter TV-nytt: Forskning om hjärtstillestånd gav Äyräpää-pris - Spela upp på Arenan

Professor Heikki Huikuri vid Uleåborgs universitet har beviljats Finska läkaresällskapet Duodecims Matti Äyräpää-pris 2015.

Huikuri är Finlands kanske internationellt mest kända hjärtforskare. Han har blivit citerad över 10 000 gånger i internationella artiklar.

Huikuri säger sig vara verkligt glad över att få ett så erkänt pris.

- Det känns bra. Inom läkarvetenskapen är Matti Äyräpää-priset den näst största utmärkelsen en forskare kan få i Finland. Bara Nobelpriset är större i Finland, säger pristagaren.

Huikuris forskargrupp har fokuserat på att lära sig att känna igen sådana avvikelser på patientens EKG som visar på större risk för plötsligt och oförutsett hjärtstillestånd. Forskningen har skett i samarbe med Institutet för Hälsa och välfärd, THL.

Forskargruppen hittade en EKG-förändring som förutspår hjärtstillestånd hos personer när de kommit i medelåldern.

Upptäckte också ny sjukdomsgrupp

Huikuris forskargrupp upptäckte också en ny sjukdomsgrupp bakom unga människors plötsliga hjärtdöd, idiopatisk hjärtmuskelfibros, som är den vanligaste orsaken bakom oförutsett hjärtstillestånd hos personer under 35 år i Norra Finland.

Upptäckten väntas resultera i nya strategier för att upptäcka personer med risk för sjukdomen.

Priset på 20 000 euro överräcktes i samband med Läkardagarna i Helsingfors. Professor Huikuri själv kunde inte delta i prisceremonin.