Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Jordbrukare träffas i Kimito

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 07:47.
En åker i vinterskrud.
Bildtext I Finland sjönk jordbrukarnas inkomster i fjol mer än i andra EU-länder. Nu är jordbrukarna bekymrade över uppskjutna stöd.
Bild: Yle/Nora Engström

Över hundra jordbrukare från olika delar av Egentliga Finland samlas i dag, onsdag, till en temadag på Westankärr gård i Kimito.

Dagen ordnas på initiativ av jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo (Samlingspartiet) och arrangeras av bland annat Kimitoöns kommun.

Enligt Mårten Forss, färsk ordförande för Åbolands svenska lantbruksproducentförbund, är det den svaga lönsamheten och Landsbygdsverkets planer på att skjuta upp utbetalningar av stöd, som just nu engagerar jordbrukare i Egentliga Finland och Åboland allra mest.

Ukrainakrisen har inverkat negativt på mjölkbönderna men också spannmålsproducenterna dras med mycket dålig lönsamhet.

Statistik från EU visar att de finländska jordbrukarnas inkomster sjönk med över tjugo procent förra året. Det är mer än vad inkomsterna för jordbrukare i något annat EU land sjönk i fjol.

- Vi är den enda yrkesgrupp i Finland vars realinkomster sjunkit nästan årligen ända sedan vi anslöt oss till EU, säger Forss.

Ett stort problem är också utbetalningarna av stöd 2015.

Landsbygdsverket har meddelat att stödutbetalningarna för 2015 skjuts upp till 2016. För många odlare kan det här innebära att de av ekonomiska skäl tvingas sälja ut sina spannmålslager. Det i sin tur betyder att det kommer att finnas ett överutbud av spannmål på marknaden och att priserna därmed kommer att pressas ner ytterligare.

- Det är en total katastrof. Vi är inte alls nöjda just nu, säger Mårten Forss.

Förutom minister Petteri Orpo kommer också bland annat kommundirektör Tom Simola och utvecklingschef Gilla Granberg från Kimitoöns kommun samt Peter Fritzén från Pro Agria, Johan Åberg från Svenska lantbruksproducenternas centralförbund och Mikael Jensen från Söderlångvik gård att tala under temadagen som avslutas med paneldebatt.