Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Amerikanska kritiker hyllar europeisk film

Från 2015
Uppdaterad 06.01.2015 13:47.
Filmregissören Jean-Luc Godard.
Bildtext Godard hör till världens främsta filmregissörer och har gjort en lång karriär som oberoende filmare.
Bild: EPA / Jean-Christophe Bott

Det blev storslam för Europa när de amerikanska filmkritikerna utsåg årets bästa filmer. Den franska filmveteranen Godard fick huvudpriset och också britterna, belgarna och tyskarna utmärkte sig.

Den stora överraskningen blev Jean-Luc Godard, 84, som knep topplaceringen med den fransk-schweiziska filmen "Adieu au Langage" (Adjö till språket).

Kritikernas filmval väcker desto större uppmärksamhet för att de avviker från sina amerikanska kolleger inom filmbranschen. Varken Golden Globes, the New York Film Critics Circle eller the National Board of Review har uppmärksammat filmen på något sätt.

Däremot rev Godards film ner spontana applåder vid filmfestivalen i Cannes där den också delade juryns pris, det tredje främsta priset vid den franska filmfestivalen.

Godards första film i 3D är stämningsskapande och tekniskt mycket experimentell. Det är egentligen två eller flera filmer om en herrelös hund och en gift kvinna som möter en man.

Jean-Luc Godard hör till världens främsta filmregissörer och har gjort en lång karriär som en oberoende filmare.

Han är fascinerad av nya tekniska möjligheter. Den här gången använder han 3D men gör det med mycket enkla medel och hemgjorda anordningar.

- Jag gillar alltid det här när nya tekniker blir introducerade. För de har inte ännu några regler. Och man kan göra vad som helst, säger Godard till The New Yorker.

Skådespelaren Timothy Spall
Bildtext Timothy Spall gör en märklig och hyllad rollprestation som landskapsmålaren William Turner.
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Engelska 1800-talsmålaren

Valet av den brittiska filmen "Mr Turner" för två andra topplaceringar har också fått uppmärksamhet.

Också här följer amerikanerna Cannes-juryns exempel och gav filmen både priset för bästa manliga huvudroll och filmfoto.

Kritikernas favoritfilmer ökar också intresset för den amerikanska filmakademins oscarsnomineringar den 15 januari och oscarsgalan den 22 februari på Dolbyteatern i Hollywood.

Den Helsingforsaktuella filmen har väckt både beundran och debatt för Timothy Spalls märkliga rollprestation som den berömda landskapsmålaren William Turner. I filmen låter han mest som ett grymtande svin.

Spall levandegör Turners energiska metod att måla med dramatiska penseldrag och spottloskor på duken.

Filmen undviker att romantisera den brittiska pionjären som förebådar de franska impressionisterna.

Samtidigt har Dick Pope fått idel lovord som filmfotografen som lyckas fånga fantastiska naturvyer och själva stämningen i Turners halvt abstrakta ljusmåleri.

Som ett litet mirakel fångar filmen ett framrusande ånglok där vattenångan målar det böljande landskapet. Det är som om Turner själv hade skapat filmsekvensen.

Marion Cotillard får öva på sina "thous" inför Macbeth.
Bildtext Marion Cotillard fick beröm för sin roll som fabriksarbeterska.
Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Fabriksarbeterskan och lyxhotellet

Den belgiska filmen "Deux Jours, Une Nuit" (Två dagar, en natt) vann priset för bästa kvinnliga skådespelare som gick till fransyskan Marion Cotillard.

Hon får beröm för rollen som en fabriksarbeterska som med självaktning kämpar för sitt jobb men också framstår som liten och sårbar, som en liten Piaf, det parisiska slangordet för sparv.

2007 vann hon en Oscar som bästa skådespelerska för rollen som den franska sångerskan Edith Piaf i filmen "La Vie en Rose". Hon fick också en Golden Globe, en BAFTA och ett César-pris för rollen som Edith Piaf.
Hon har tidigare i år vunnit utmärkelsen den mest inkomstbringande kvinnliga skådespelaren i Frankrike där hennes filmer har sålt närmare 40 miljoner biljetter.

De 59 kritikerna i the National Society of Film Critics (NSFC) gav vidare priset för bästa filmmanus till den brittisk-tyska filmen "Grand Budapest Hotel". Komedifilmen om en concierge på ett lyxhotell i Centraleuropa under mellankrigsåren har tidigare visats i Finland.

Ellar Coltrane som pojken i filmen Boyhood.
Bildtext I Richard Linklaters film "Boyhood" får man följa med en pojkes uppväxt under tolv års tid.
Bild: Kärlek och anarki.

Halvdokumentärt och dokumentärt från USA

Vid sidan om den europeiska filmen belönades den uppmärksammade amerikanska filmen "Boyhood" med priset för bästa regi.

Richard Linklater som har gjort en lång karriär med independentfilmer imponerar här med en verklighetsbaserad film om en liten pojke vars uppväxt publiken kan följa med under tolv års tid.

Till bästa dokumentärfilm utsåg filmkritikerna "Citizenfour" av regissören Laura Poitras.

Den handlar om Edward Snowden och skandalen med det utbredda spionaget mot medborgarna både hemma och utomlands som NSA, den nationella säkerhetsmyndigheten, har utfört.

Filmen fick sin urpremiär i oktober vid the BFI London Film Festival.

Bland andra journalisten Glenn Greenwald ingår i filmen medan Steven Soderbergh ingår bland producenterna.