Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rockmusikern som grundade multinationellt företag

Från 2015
Uppdaterad 06.01.2015 18:23.
Rune Westergård
Bild: Yle/Kati Enkvist

Rune Westergård hade en dröm om att bli rockmusiker. Men företagande och intresset för teknologi tog över. Grundaren till Citec måste nypa sig i armen för att begripa sin framgångssaga.

Oraffinerat: Rune Westergård

39:59

Inte ens i sina vildaste fantasier kunde Rune Westergård föreställa sig vad hans företag skulle bli.

Företaget som Westergård och hans studiekamrat startade för 30 år sedan började småskaligt men har expanderat kraftigt med etablering i Europa och Asien och tusen anställda.

Företaget som Westergård startade 1984 heter Citec och är ett teknikkonsultföretag. Huvudkontoret finns i Vasa, men företaget har enheter i Sverige, Frankrike, Tyskland, Ryssland, Indien och Singapore.

Westergård har trappat ner på sin operativa del i företaget, men sitter kvar i styrelsen och är även delägare. Och när det finns tid för annat fortsätter Westergård med sin kreativitet. Nu skriver han en bok om klimatförändringen och teknologi.

Rock eller utbildning?

Rune Westergård växte upp i byn Petsmo i Korsholm. Föräldrarna var pälsfarmare och Westergård fick tidigt börja arbeta deltid på farmen tillsammans med sina bröder.

- På 1960-talet jobbade föräldrarna mycket och barnen fick sköta sig själva. Petsmo var på den tiden en bruksort och kring köksbordet pratades det mycket om de lokala företagen. Om deras verksamhet och deras maskiner, säger Westergård.

Det är här kring köksbordet som Runes intresse för teknik och motorer väcks till liv. Men i skolan trivs han inte alls och kommer ihåg hur man lärde sig psalmer och katekesen utantill. Rune kallar detta för direkt kreativitetsdödande.

Senare i skolgången förstärktes hans intresse för motorer och teknik – tack vare en inspirerande lärare. Den entusiastiske studenten söker sig sedan vidare för att studera till ingenjör i motorteknik.

- I unga år fanns också en tanke om att bli rockmusiker. Jag spelade i ett band i några år och uppträdde på dansbanorna. Men teknikintresset och utbildning tog över allt mer och musiken försvann. Det kanske var ett klokt beslut med facit i hand, säger Westergård.

Utmanande mål

Under studieåren frilansade Westergård för en del företag och då uppkom även idén till ett eget företag. En studiekompis blev i samma veva utan arbete och de två slår slag i saken. År 1984 är företaget Citec grundat.

Verksamheten var enkel och småskalig i början, men växte till sig under 1990-talet. När Westergård sålde majoriteten till ett kapitalinvesteringsbolag har företaget knappt tusen anställda och enheter Finland, Indien, Sverige Norge, Frankrike, Tyskland och Ryssland och Singapore.

- Vi hade ändå från starten haft en vilja att växa och satte utmanande mål. Men jag trodde aldrig att vi skulle bli så stora. Inte ens i min vildaste fantasi drömde jag om det.

Citecs huvudenhet finns i Vasa och här arbetar knappt hälften av företagets anställda.

Viger tid åt författande

Westergård är inte längre operativt med i Citec, men sitter kvar i styrelsen och är också delägare. Skapande och kreativitet sitter i ryggmärgen och därför har han tagit sig an ett nytt projekt. Sin lediga tid ägnar han åt att skriva en bok.

Boken uppmärksammar klimatproblemet ur en ny synvinkel. Westergård hävdar att det finns mycket i debatten och litteraturen som han inte kan acceptera.

- Jag tror inte att minskad konsumtion löser problemen. Jag tror det är tvärtom. Håller vi igång konsumtionen så driver vi teknikutveckling. Vetenskap, kunskap och teknologi kan lösa klimatfrågan.

Det enda som lyfts fram i rapporteringen om klimatförändringen är elände och det ger en överdramatiserad bild av läget.

- Istället ska man lyfta fram framstegen och i synnerhet de tekniska framstegen som görs, säger Westergård.

- En avog inställning till konsumtion skapades redan på 1970-talet och hänger kvar än i dag. Då hade vi avfallsberg och ingen sophantering. Men det är viktigt att komma ihåg att sedan dess har det hänt en hel del. Vi är mycket bättre på att återvinna idag.

Om tidtabellen håller ger Westergård ut sin bok hösten 2015.

Om du inte hade lyckats med Citec - vad hade du då gjort?

- Antagligen något med företagande ändå. För mig är företagande lika med skapande. Och det är skapande och kreativitet som har varit drivkraften i hela mitt liv.

Rune Westergård är med i det tredje avsnittet i podcasten Oraffinerat.

Tidigare gäster i Oraffinerat hittar du här:
Rabbe Gröblom
Ulla-Maj Wideroos