Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Äventyr och satir när Candide visas i Vasa

Från 2015
Uppdaterad 09.01.2015 07:39.
Ulrica Berg gör rollen som Paquette när operan Candide får Finlandspremiär.
Bildtext Ulrica Berg gör rollen som Paquette.
Bild: Jyrki Tervo

Operan Candide kommer till Finland för första gången någonsin. I uppsättningen på Vasa stadsteater sjunger bland annat Ulrica Berg och Frank Berger. Dirigent är Anna-Maria Helsing.

Candide är tonsatt av den amerikanska kompositören Leonard Bernstein (1918-1990), men verket baserar sig på Voltaires klassiska satir Candide, ou L'optimisme från 1759.

Candide beskrivs som ett färgsprakande äventyr med oväntade vändningar. Det handlar om de unga älskande Candide och Cunegonde.

Mia Heikkinen och Ville Salonen gör huvudrollerna Candide och Cunegonde.
Bildtext Mia Heikkinen och Ville Salonen sjunger huvudrollerna som Candide och Cunegonde.
Bild: Jyrki Tervo

På grund av krig tappar de kontakten och Candide reser till både Paris, Venedig och sagans Eldorado för att hitta Cunegonde. På vägen möter huvudpersonerna faror, högmod och smärta. De kämpar med frågor om huruvida världen är god eller ond.

Purmo och Nykarleby med

Frank Berger i rollen som Maximilian.
Bildtext Frank Berger gör rollen som Maximilian.
Bild: Jyrki Tervo

I Vasa stadsteaters version går scenografin och dräkterna i nyanser av vitt och de är tidlösa. De har planerats av Maria Antman. Koreografin står Jorma Uotinen för.

Kapellmästaren Anna-Maria Helsing kommer ursprungligen från Nykarleby men har rönt framgångar både i Finland och utomlands.

I rollerna finns Ville Salonen (Candide), Mia Heikkinen (Cunegonde), Mika Nikander (Pangloss), Ulla Raiskio, Ulrica Berg och Frank Berger.

Ulrica Berg har studerat klassisk solosång och blev klar från Novia år 2013. Tidigare har hon framträtt både med Vasa stadsorkester och Korsholms kammarorkester.

Frank Berger har studerat många olika musikstilar, bland annat italiensk bel cantosång, pop och jazz samt falsettsång. Han är teologie magister från Åbo Akademi och har sjungit kyrkomusik som Händels Dixit Dominus.

Berger har också haft roller i bland annat Les Miserables på Åbo Svenska Teater och i Wasa Teaters Fighting Star. Berger är uppvuxen i Purmo i Pedersöre.

Glitter and be gay känt stycke

Candide innehåller drag av både opera och musikal, skriver Vasa stadsteater i ett pressmeddelande. Bernstein tonsatte verket samtidigt med musikalen West Side Story.

Bernstein är känd bland annat för att han blandar europeisk konstmusik, judiska musiktraditioner och afroamerikansk jazz.

Candide hade urpremiär år 1956. Musiken i början av operan är en av världens mest framförda stycken. Också Glitter and be gay är ett känt stycke ur operan.

Operan har premiär i Vasa den 9 januari och visas tio gånger fram till början av februari. Verket uppförs som ett samarbete mellan Vasa Operastiftelse, Vasa stadsteater och Vasa stadsorkester.