Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Start-up företag kan bli Åbos räddning 2015

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 13:02.
Besökare på Slush 2014.
Bildtext Start-up företag kan bli Åboregionens räddning 2015 och bidra med tillväxt på alla plan.

ICT-branschens start-up företag kan bli räddningen för Åboregionens näringsliv 2015. Det tror åtminstone näringsdirektör Niko Kyynäräinen vid Åboregionens utvecklingscentral.

- Jag tror att vi i år ser fler startupföretag än 2014 och får de chansen att samarbeta och växa kan hela näringslivet vinna, säger Kyynäräinen. Det gäller att ha en stark framtidstro för det är nu som vi lägger grunden för tillväxten de kommande åren.

Näringsdirektör Niko Kyynäräinen vid Åboregionens utvecklingcentral sitter vid sitt arbetsbord.
Bildtext Niko Kyynäräinen tror att start-up företagen får en stor roll vad gäller tillväxten inom Åbos näringsliv 2015.

Enligt Kyynäräinen har de traditionella branscherna såsom marinindustrin och bioteknikföretagen samt företag inom clean tech också en fortsatt stor roll inom näringslivet 2015 men att det är genom de nya innovativa företagen som man kan få den tillväxt som regionen behöver.

- Jag tror på det här och ska vi nå framgång måste man tro på framtiden men man vet ju inte hur det kommer att gå då det är svårt att sia om framtiden, säger Kyynäräinen.

Enligt Finnveras finansieringsdirektör Mårten Rosenberg beror tillväxten i regionen på många olika faktorer.

- Jag brukar vara optimist och i och med att varvet har nya ägare är det en stark symbol och det ser ljusare ut än på länge, säger Rosenberg. Då det går bra för varvet har det en tendens att smitta av sig och börja gå bättre på andra håll i regionen också.

Mårten Rosenberg
Bildtext Mårten Rosenberg hoppas att så många som möjligt som har ett arbete ska fortsätta konsumera som tidigare.

Finländarnas tro på framtiden har försämrats visar resultat från konsumentbarometrar gjorda under hösten 2014. Många väljer att vänta med stora inköp som bil och bostad och skjuter fram stora ekonomiska beslut på framtiden.

- Jag vet att det är mycket begärt men jag skulle hoppas att de som fortsättningsvis har ett arbete skulle fortsätta att leva som förr, säger Rosenberg. Om alla lägger sina ekonomiska beslut på is betyder det dåliga tider för tillväxten och näringslivet.

Enligt Rosenberg skulle alla som har ett jobb gärna få öppna plånboken som tidigare och satsa pengarna på inhemska produkter.