Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ingen dödshjälp för belgisk serievåldtäktsman

Från 2015
Frank Van Den Bleeken lämna det här fängelset i Brügge för en psykiatrisk anstalt.
Bildtext Frank Van Den Bleeken lämnar det här fängelset i Brügge för en psykiatrisk anstalt.

En belgisk serievåldtäktsman kommer inte att få dödshjälp trots allt. Mannen fick tidigare rätt till eutanasi av läkare, men beslutet har nu dragits tillbaka.

Belgiens justitieminister Koen Geens meddelade på tisdagen att Frank Van Den Bleeken inte kommer att få eutanasi utan i stället flyttas från fängelset i staden Brügge till en psykiatrisk anstalt i Gent. Geens motiverade inte beslutet vidare.

Den flamländska tidningen De Morgen rapporterade under veckoslutet att Van Den Bleeken skulle få dödshjälp i fängelset den 11 januari.

"Lider outhärdligt"

Frank Van Den Bleeken har suttit fängslad i närmare 30 år för flera våldtäkter och ett mord. Han har bett om eutanasi i flera år.

Enligt hans advokat Jos Vander Velpen lider han outhärdligt eftersom han inte kan övervinna sina våldsamma sexuella impulser och aldrig kan släppas fri.

Van Den Bleeken har själv vägrat att bli utsläppt villkorligt, men har i en intervju till belgiska medier sagt att han anser att villkoren kring hans straff är inhumana.

Nästan 2 000 fick dödshjälp år 2013

Belgien legaliserade eutanasi år 2002 som andra land efter Holland. År 2013 rapporterades 1 807 fall där personer fick dödshjälp i Belgien. I februari i fjol utökades rätten till att omfatta också obotligt sjuka barn.

Frank Van Den Bleeken skulle ha varit den första fången att få dödshjälp i Belgien.

Läs också:
Belgisk våldtäktsman får dödshjälp