Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Bitcoin värda miljoner har försvunnit

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 13:06.
Kortbetalningsenhet.
Bild: Yle/Monica Forssell

Ett dataintrång har stängt ner all handel på Bitstamp, en av börserna för den virtuella valutan bitcoin. Hackare har kommit över 19 000 bitcoin, vilket motsvarar cirka 4,5 miljoner euro.

Bitstamp har stoppat alla valutatransaktioner på handelsplatsen som en säkerhetsåtgärd tills man har hunnit utreda dataintrånget. Användare ska inte överföra valuta till gamla bitcoin-adresser, varnar Bitstamp på sin hemsida.

Enligt Bitstamp ser det ut som om intrånget har skett i de valutareserver som finns online, i så kallade digitala plånböcker. Största delen av valutan förvaras ändå offline i slutna "kassavalv”.

Bitstamp tvingades också stänga ner all handel på börsen i början av fjolåret, eftersom man även då utsattes för nätattacker.

Valuta har försvunnit tidigare

Det här är inte första gången som bitcoin-valuta försvinner. För ungefär ett år sedan stängde den japanska bitcoin-börsen Mt Gox ner sin verksamhet efter att ha utsatts för stöld efter ett dataintrång. Då försvann bitcoin till ett värde av omkring 300 miljoner euro.

Japanska myndigheter misstänker nu att endast en procent av summan försvann i dataintrånget. De resterande nittionio procenten har troligtvis försvunnit i någon anställds ficka, genom upprepade falska transaktioner, skriver japansk press.

Värdet djupdök

Värdet på bitcoin var allra högst i november 2013 och noterade då 1240 dollar. Enligt dagens kurs motsvarar det 1036 euro. Under fjolåret sjönk värdet ändå kraftigt och bitcoin valdes till årets sämsta valuta av den finansiella nyhetsbyrån Bloomberg.

År 2014 var ett katastrofalt år för den ryska rubeln och den ukrainska hryvnian, men bitcoin stod för årets bottennotering, skriver Bloombergs reporter och fortsätter med att säga att bitcoin inte är död, men att valutan kan vara dödligt skadad.

Efter nyheten om dataintrånget sjönk värdet på bitcoin med 15 procent och landade på 267 dollar, ungefär 223 euro.

Bitstamp hoppas på att kunna återställa verksamheten inom ett till två dygn. För tillfället håller experter på att skapa en dubblett av hemsidan, skriver verkställande direktör Nejc Kodrič på Twitter. Inga användare ska förlora några pengar på grund av intrånget, försäkrar Kodrič.

Läs mera:

Bitcoins växtvärk
Bitcoins ännu i startgroparna i Finland
Finländskt företag betalar ut lön i virtuell valuta