Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes inleder samarbetsförhandlingar

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 05:25.
Närpes
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Närpes inleder samarbetsförhandlingar. Sparkravet på driftskostnaderna är cirka 800 000 euro. Ungefär en tredjedel av det ska tas från personalkostnaderna.

Samarbetsförhandlingarna inleddes på onsdagen och ska vara avslutade den 27 januari. Då ska stadsstyrelsen godkänna en ny budget för 2015. Fram till dess har sektorerna har tid på sig att se över vilka andra inbesparingar som kan bli aktuella. Alternativt kan sektorerna välja att höja vissa avgifter.

Närpes drevs till samarbetsförhandlingar i och med att staden inte fick tvåspråkighetsstatus på grund av besvär.

Om staden hade blivit tvåspråkig som Larsmo och Korsnäs vid årsskiftet hade Närpes fått 2,1 miljoner euro i statsandelar för tvåspråkigheten.

Avstå semesterpenning eller permitteras?

Stadsstyrelsens ordförande Olav Sjögård (SFP) hoppas att det inte blir aktuellt med permitteringar, utan att personalen går med på att avstå från en del av semesterpenningen.

I dag (onsdag) håller parterna ett förberedande möte där Närpes stad presenterar situationen för fackföreningarnas representanter.

- Om vi får till stånd lokala avtal kan vi bli klara till nästa vecka, säger Sjögård.

Onsdagen den 14 januari fortsätter samarbetsförhandlingarna. Sjögård hoppas att man efter det mötet ska kunna ge ett förslag till den parlamentariska kommittén som sammanträder följande dag.

Om det inte går att få lokala avtal med fackföreningarna kan det innebära att staden trots allt måste permittera personal.