Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbo stad spärrade av barnens pulkabacke

Från 2015
Uppdaterad 08.01.2015 06:42.
pulkbacke i fågelberga
Bildtext Staden satte betongbockar i ändan av backen i Fågelberga för att hindra pulkaåkning efter klagomål från grannskapet.
Bild: Privat

Esbo stad stängde en gammal inofficiell pulkabacke genom att lägga upp betonghinder. Föräldrarna protesterade mot beslutet och nu tas betonghindren bort och ersätts med att staden sandar vägen nedanför backen.

Fågelbergabon Marie-Louise Hindsbergs familj märkte i mellandagarna att någon spärrat av barnens pulkabacke i Fågelberga i Esbo.

Man hade satt upp betonghinder i ändan av backen som vetter ut mot en liten sandväg för cyklister och fotgängare intill ett nytt bostadsområde. Barnen förhindrades på det här sättet att åka i backen.

– Det är väldigt tråkigt och visar att Esbo stad saknar lokalkännedom. Pulkabacken har funnit där i evigheter. Mina systrar åkte i den på sextiotalet och våra barn Ylva och Vidar, som är femte generationens Fågelbergabor, åker där väldigt ofta, säger Hindsberg.

Hon anser att backen är helt ofarlig.

Marie-Louise Hindsberg
Bildtext Marie-Louise Hindsberg säger att pulkbacken har gamla anor.
Bild: Yle/Hanna Rundell

– Vi misstänker att det är någon av de nya invånarna i grannskapet som klagat på att barnen ibland åker in i deras häck.

Det finns inga andra pulkabackar i Fågelberga och barnfamiljerna i området har ökat mycket.

Hindsberg berättar att staden för en tid sen också planterat små trädplantor i backen för att hindra åkandet, men att det inte har fungerat.

pulkbacke i fågelberga
Bildtext Staden satte betongbockar i ändan av backen intill det nya bostadsområdet i Fågelberga.
Bild: Marie-Louise Hindsberg

Staden mellan två eldar

På Tekniska centralen i Esbo bekräftar man att en granne klagat över att barnen rutschar över sandvägen och in på tomten.

– Vi är mellan två eldar, med grannen på ena sidan och barnens föräldrar på den andra, säger Riitta Taskinen, ansvarig arbetsledare på Tekniska centralen.

Taskinen misstänker att de som planerat det nya bostadsområdet inte har känt till att det är en pulkabacke med gamla anor.

– Men vi har nu beslutat att ta bort cementbockarna. Det var en dålig idé och verkar väcka stort hallå, säger Taskinen.

Istället kommer man att sanda sandvägen för att hindra att barnen åker in på tomten.

– Det är ingen officiell pulkabacke, men eftersom det inte kan övervakas går vi heller inte in för att förbjuda pulkaåkning i backen. Men vi rekommenderar heller inte att man åker där. Kommer någon på sandvägen kan någon bli skadad, säger Taskinen.

Efter att Yle Huvudstadsregionen kontaktat staden försvann betonghindren.

Barn i pulkbacke
Bildtext Så snart staden flyttat betongbockarna får Vidar och Ylva Hindsberg åka i sin backe igen
Bild: Privat

Pulkabacken ligger intill sandvägen i skogsområdet nära Soldattorpsvägen och Fågeldalsvägen i Esbo. Se på karta.