Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många döda i skottdrama på fransk tidningsredaktion

Från 2015
Uppdaterad 04.03.2016 15:48.
Transport av terroristbil
Bild: EPA/IAN LANGSDON

Minst 12 människor har dödats och 20 skadats i en attack mot den franska satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris.

Bland de döda finns tidningens chefredaktör och fyra karikatyrtecknare. Också två poliser dödades. En av de döda var en kvinna, elva offer var män.

Elva personer är också skadade och en del har allvarliga skador.

Nyhetsvideor: Skottlossning hörs från Charlie Hebdos redaktion - Spela upp på Arenan

Svartklädda maskerade män uppges ha tagit sig in på redaktionen där de började skjuta omkring sig.

Enligt ögonvittnen ropade männen det muslimska slagordet Allahu akbar (Gud är störst). De ska också ha skrikit att de har hämnats profeten.

På en amatörvideo ses två maskerade och beväpnade män fly platsen i en svart bil efter blodsdådet. Efter det bytte gärningsmännen bil.

Enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve spanar säkerhetsstyrkor nu efter tre personer som polisen uppges ha identifierat.

President François Hollande, som anlände till tidningsredaktionen genast efter attacken, säger att det utan tvekan var fråga om en terrorattack. Enligt Hollande har polisen under de senaste veckorna lyckats avvärja flera terrorattacker.

Regeringen har hållit ett krismöte och presidenten håller i kväll ett tal i tv.

Massiv polisjakt

En massiv polisjakt på gärningsmännen pågår i Paris. Myndigheterna har höjt beredskapen i staden till högsta möjliga nivå.

Bevakningen av bland annat andra tidningsredaktioner och köpcentrum har skärpts.

Två lägenheter i Parisförorten Seine-Saint-Denis genomsöktes på eftermiddagen av fransk polis, uppger Le Parisien. Ingen person ska ha gripits, men lägenheterna kan ha fungerat som en förvaringsplats eller ett gömställe för gärningsmännen som misstänks ligga bakom attacken.

Nyhetsinslag: Första bilderna efter skottdramat - Spela upp på Arenan

Charlie Hebdo publicerade i natt på twitter en karikatyr som föreställer ledaren för terrorgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Tidningen har flera gånger tidigare publicerat karikatyrer av profeten Muhammed och drivit med muslimska ledare.

Redaktionen utsattes för en brandbomb i november 2011 efter att tidningen publicerat en bild av profeten Muhammed på sitt omslag.

Fördömande från omvärlden

Storbritanniens premiärminister David Cameron har fördömt attacken mot Charlie Hebdo och försäkrar att Storbritannien kämpar sida vid sida med Frankrike mot terrorism.

- Storbritannien står enat med det franska folket i motståndet mot alla former av terrorism. Vi står stadigt för yttrandefrihet och demokrati, och de här människorna kommer aldrig att rubba våra värderingar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att det inte handlade enbart om en attack mot franska medborgare utan en attack mot pressfriheten. Merkel försäkrar också att Tyskland står vid Frankrikes sida.

Också EU och USA fördömer i starka ordalag attacken. USA:s president Barack Obama kallar attacken för feg och ondskefull.

- Det faktum att det var en attack riktad mot journalister, och en attack mot vår fria press, understryker att dessa terrorister fruktar press- och yttrandefriheten, sade Obama under en presskonferens i Vita Huset.

Den amerikanska federala polisen, FBI, kommer också att bistå franska säkerhetsstyrkor för att utreda attacken mot Charlie Hebdo.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker betecknar attacken som en barbarisk akt.

Rysslands president Vladimir Putin har sänt sina kondoleanser och fördömer terrorism i alla dess former, uppger en talesman.

Se BBC. Bland annat videoklipp där förövarna flyr från platsen

Läs också:
En av tre misstänkta har gett sig i Frankrike
Charlie Hebdo gör narr av allt extremt
Terrorattacken väcker reaktioner i Finland
”De döda var satirtecknarstjärnor”
Jyllands-Posten höjer säkerheten efter terrorattack
Tiotusentals människor samlades för pressfriheten