Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga familjefotografier i toppmodernt kontor

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 20:24.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Öppna kontorslandskap ny trend i arbetslivet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den som kommer med tåg till Helsingfors centralstation kan inte undgå att lägga märke till den rad av våningshus som under det senaste året har rest sig precis invid spåret. Här hittar vi Finlands för tillfället kanske trendigaste kontorsmiljöer.

I ett av husen, ett böljande grönaktigt sexvåningshus, har kunskapsföretaget KPMG nyligen flyttat in. Företaget har satsat på ett så kallat aktivitetsbaserat kontor. Det innebär att man jobbar i olika utrymmen beroende på vilka arbetsuppgifter man för tillfället håller på med.

Arbetsstationerna är placerade i öppna kontorslandskap som kompletteras av specialutrymmen. Det finns små telefonbås för dem som vill ringa ostört. Det finns mötesrum i olika storlek. Och det finns också sittgrupper utplacerade i landskapet där man kan slå sig ner för spontana möten.

Ingen på kontoret har eget rum, inte ens de högsta cheferna. Det underlättar kommunikationen, säger chefen för rådgivningstjänsten Christian Liljeström.

- Förr satt vi i egna rum och det var betydligt svårare att ta kontakt med varandra. Nu kommer man åt att utbyta tankar på ett mycket naturligare sätt, säger Liljeström.

Inga egna platser

De flesta på kontoret har inte ens eget skrivbord. Man slår sig ned där man hittar en ledig plats - och det är inte svårt, för många av de anställda är ute på uppdrag under en del av arbetsdagen. När man går hem för dagen tömmer man bordet och sätter in sina saker i ett låsbart litet skåp. Några privata prylar eller fotografier av barnen har man inte på skrivbordet.

- I början kändes det lite jobbigt att plocka ihop alla papper innan man gick hem. Men nu har jag vant mig, och dessutom har vi betydligt mindre papper numera. Det mesta är lagrat i datorn, berättar revisorn Kim Järvi.

Kontoret känns fräscht och luftigt. Några dammsamlande kablar och elledningar ser man inte till. Allting sådant är samlat under golvet. Heltäckningsmattor i klara färger täcker golven. Mattorna är tillverkade i allergisäkra material och hjälper till att dämpa ljudnivån i landskapet.

Kontorschefen Ritva Lehtolainen har ägnat praktiskt taget all sin tid under de senaste två åren åt att planera kontoret.

- Våra anställda tillbringar mycket tid här på jobbet. Då måste miljön vara trivsam, annars lider arbetet, säger hon.

För bullrigt?

Arbetsmiljöforskarna är ändå oense om hur bra det är med öppna kontorslandskap. Vissa undersökningar ger vid handen att det är svårare att koncentrera sig på arbetsuppgifterna i ett kontorslandskap då man hela tiden blir störd av sina kolleger.

Men enligt Christian Liljeström har trivseln i just det här företaget ökat sedan man gjorde sig av med de egna rummen.

- Vår senaste enkät visar att våra anställda är betydligt nöjdare här än i vårt gamla kontorshus, säger han.

Svenska Yle bad designexperten Ida Wikström ta sig en titt på kontoret. Hon tycker att miljön är estetiskt tilltalande och att man har lyckats bra med att dämpa ljudnivån.

Men finns det inte risk att arbetsmiljön blir alltför opersonlig och steril då man inte får ha en egen plats?

- När det gäller den här typen av arbete tror jag inte risken är så stor. Dessutom verkar folk kommunicera mycket med varandra. Det ser ut att vara en arbetsplats där folk trivs, sammanfattar Wikström.