Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu hålls beväringarna i Dragsvik

Från 2015
Uppdaterad 07.01.2015 20:40.
Yle Nyheter TV-nytt: Mögelproblemen åtgärdas i Dragsvik - Spela upp på Arenan

Färre beväringar avbryter sin tjänst om de får bo i kaserner som är i gott skick. Försvaret kommer därför att försnabba kasernrenoveringarna bland annat i Dragsvik i Ekenäs.

Kaptenlöjtnant Jenny Bäck vid Nylands brigad säger att det är stor skillnad mellan den renoverade kasernen och de som inte är det.

- I den här enheten har vi konstant haft den minsta avbrytarprocenten av Nylands brigads enheter och också en del av marinens enheter. Beväringarna trivs bättre och mammorna ringer inte så ofta och säger att det är dålig luft.

Bäck har också själv märkt att hon har börjat må bättre sedan hon har vistats i den renoverade kasernen.

- Det är bättre kvalitet här, konstaterar hon. Beväringarna har bekvämare rum och luftkonditioneringen fungerar. Dessutom är jag stolt över att det finns sakliga sociala personalutrymmen för både kvinnor och män.

800 får bo modernt

Renoveringsarbetena på den första kasernen vid Nylands brigad inleddes redan år 2010 och summan för den renoveringen landade på knappt 6 miljoner euro.

I april är det dags för följande kasern att få ett ansiktslyft och den räkningen beräknas bli lite på fem miljoner euro. Renoveringsprocessen beräknas bli rätt snabb eftersom kasernens fönster och tak redan tidigare har bytts ut. Beväringarna beräknas få flytta in nästa år.

När renoveringsarbetena är färdiga innebär det att 800 av de totalt 1000 beväringarna vid brigaden i Ekenäs får bo i nyrenoverade och moderna lokaler.

Kasernrenoveringarna utvidgas och försnabbas inte enbart i Dragsvik utan inom hela försvaret. Hittills har ungefär två kaserner enligt Haglund renoverats per år men under 2015 inleds renoveringen av sju kaserner.

Nöjd försvarsminister

Försvarsminister Carl Haglund, som besökte brigaden i Ekenäs i dag, var nöjd med det han fick se och höra.

- Eftersom avbrytarprocenten är lägre bland de som bor i den nyrenoverade kasernen har det en stor betydelse att rummen är i ändamålsenliga och gott skick, konstaterar han.

Överlag anser han att framtiden för Nylands brigad ser ljus ut.

- Det finns inga planer inom försvaret på att minska antalet truppförband i landet och Nylands brigad har en central betydelse för marinens verksamhet.